U trendu

Putovanje bez greške

Kako da izbegnete pravljenje uvredljivih gestova kada krenete nekud u inostranstvo? Evo šta bi trebalo da radite, a šta da izbegavate po svaku cenu, ako želite da vam bude lepo na putovanju, naravno.
Kada za vreme svog putovanja pokažete nekoj ljubaznoj osobi palac podignut nagore, vama to može da izgleda kao prijateljski gest, ali možete dobiti veoma ljutit odgovor ako to uradite dok, na primer, letujete na prelepoj Sardiniji. Naime, tamo bi to značilo nešto u stilu: „Sedi na ovo!“.
Ako istu stvar uradite dok ste u Iranu, opet će vas pogrešno shvatiti. Taj vaš potez protumačiće kao uvredu, i to s istim prevodom. Rezultat će biti identičan i ako se kojim slučajem zadesite u Nigeriji.
Slično tome se i američki znak za O.K., kada „nevaspitani“ stranci naprave krug uz pomoć svojih prstiju, različito tumači duž Zemljine kugle. Na jugu Francuske, u Portugalu, Italiji, Grčkoj i Zimbabveu on označava nulu ili nešto što nije dobro, dok je u Japanu to oznaka za novac. U Iranu bi vas opet gledali popreko, pošto je to oznaka za zlo oko. U Turskoj, na Malti i u Brazilu to bi značilo da poredite nekoga s najmanje omiljenim delom njihove anatomije.
Zato, kada krenete u svet, treba da pazite da ne počinite neke ovako „glupe“ greške. Ko zna kako će to domaćini primiti. Možda ipak nisu baš svi kosmopolitski nastrojeni onako kako vi mislite da jesu. Ovako ćete sigurno izbeći makar neke nesporazume i definitivno nećete završiti u nekoj policijskoj stanici gde ćete morati da objašnjavate svoje postupke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar