U trendu

Putovanje vozom

Putovanje vozom deo je svakodnevnog rituala za sve koji iz okoline putuju u metropolu na fakultet ili posao. Čini nam se da su prošla vremena kad se masovno putovalo vozom. Neki su vozom odlazili na more, neki u famozni šoping u Trst. A studenti i mladi željni avanture putovali bi inter rail-om po Evropi.
Turistička putovanja vozom još uvek su aktuelna i mnoge su prednosti takvog načina putovanja. Zamislite put na more bez gužvi. Ukrcate svoj automobil na voz, a možda možete na put i bez svog voljenog četvorotočkaša, sednete u voz i bez zastoja i kolona vozite se do mora. Ili, još bolje, rezervišete spavaća kola, odspavate, a kad se ujutro probudite, već ste na moru. Ako često idete na koncerte ili utakmice, bez obzira na to da li putujete sami, s prijateljima ili s porodicom, razmislite o mogućnosti putovanja vozom.
Ukoliko idete na putovanje koje će trajati više dana, proverite koja karta je za vas najisplativija, da li ćete rezervisati sedište, da li ćete platiti kartu za viši razred i da li imate ikakve osnove za povlasticu ili popust. Za putovanje do pojedinih destinacija cena povratne karte je skoro isto kao i cena karte u jednom smeru. Dobro se raspitajte o mogućnostima prekida i nastavka putovanja. Kod putovanja, na primer, do 100 km karta u jednom smeru važi samo jedan dan. Ali, ako imate povratnu kartu, za putovanja od 50 do 100 km karta važi dva dana.
Prilikom međunarodnih putovanja put se može prekinuti, a mora se nastaviti ili s iste stanice na kojoj ste prekinuli putovanje (obično se prekid putovanja overi na samoj stanici, to vam napišu na karti) ili s neke od stanica koje se nalaze na delu relacije koji još niste prošli. Inter rail karta može se kupiti za celu Evropu ili za samo jednu državu, a može se birati i vreme trajanja putovanja. Vozom se možete uputiti i na kraće izlete u okolinu. Za vreme održavanja raznih manifestacija naše železnice organizuju posebna putovanja; recimo, voz koji se zove Romantika saobraća na relaciji Beograd – Sremski Karlovci, a postoji i tura na relaciji Beograd – Vrnjačka Banja. O terminima i cenama karata ovog voza najbolje je da se informišete na glavnoj železničkoj stanici u Beogradu.
Za jedan neobičan odmor uzmite u obzir to da postoje vozovi koji saobraćaju veoma neobičnim trasama. Ovde ćemo pomenuti samo neke od njih:
Transsibirska železnica – najkraće rečeno, vozi na relaciji Moskva – Peking. Nekima je ova trasa poznata i kao Transsibirska železnica. Od Moskve do Pekinga prolazi se kroz gradove Kazan, Jekaterinburg, Novosibirsk, Irkutsk, uz Bajkalsko jezero, kroz Ulan Bator. Na putu se vide tipična sibirska sela, tradicionalni gradovi, netaknuta priroda.
Deccan Odyssey – vozi kroz Indiju, zemlju maharadža, i to kroz gradove Ganapatipule, Pune, Aurangabad i Goa.
Eastern & Oriental Express – prvi voz koji je vozio putnike iz Singapura kroz Kuala Lumpur do Bangkoka. Nazivaju ga i najelegantnijim vozom jugoistočne Azije. Enterijer vagona inspirisan je Azijom; dominiraju dalekoistočni motivi. Prefinjeni luksuz upotpunjuju lokalni materijali.
Bernina Express ili Crveni vozić (Švajcarska) – vožnja ovim vozom omogućuje pogled na predivne krajolike. Preko vijadukata i nadvožnjaka, kroz tunele probijene u Alpima voz se penje iz doline, prolazi između glečera i planinskih vrhova, a zatim se spušta sve do Pontresine i Sent Morica. Vožnja počinje u Tiranu, poslednjoj stanici linije koja ide iz pravca Milana, a ide sve do Sent Morica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar