U trendu

Vize – osnovne napomene

Prva prepreka za odlazak u inostranstvo i verovatno najčešći razlog zašto neki od nas odlučuju da odmor provedu na drugom mestu jesu vize. Retke su destinacije na koje turista koji kreće iz naše zemlje može stići a da mu nije potrebna viza. Ovo je takođe i jedan od razloga zašto naši turisti najčešće odustaju od planiranog puta sopstvenim vozilom i realizaciju putovanja prepuštaju turističkim agencijama. Ovde želimo da vam ukažemo na to za koje zemlje su vam potrebne vize, prvenstveno vodeći računa o destinacijama koje su našim turistima najatraktivnije.
Turističke agencije odrađuju poslove povezane s vizama najčešće samo za one turiste koji su kod njih i uplatili turističke aranžmane. Morate biti svesni da turistička agencija ni na koji način ne može da utiče na to da li ćete dobiti vizu. Ono što je specifično za turističke agencije jeste to da one mogu, na osnovu turističkog aranžmana, da obezbede grupnu vizu za putnike koji su uplatili određeni aranžman. Ona se odnosi na sve putnike koji u određenom turističkom aranžmanu ulaze u zemlju. Za grupnu vizu najčešće je potrebno manje dokumenata, i to onih koji se odnose na potvrdu o zaposlenju ili školovanju. Još jedna prednost grupne vize je u tome što turističke agencije obezbeđuju putno osiguranje, vaučere i putne karte, a to su dokumenti koji su takođe neophodni za dobijanje vize, i o tome vi ne treba da brinete. Treba obratiti pažnju na to da uvek postoji mogućnost nedobijanja vize za određene putnike, pa se pre odluke o uplati aranžmana raspitajte koliko uplaćenog novca vam agencija vraća ukoliko ne dobijete vizu.
Turističke destinacije za koje našim turistima nisu potrebne veze su: Tunis, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, odnosno Republika Srpska. Od ove godine potrebna vam je viza i za Bugarsku – ona je besplatna, ali je uplata putničkog osiguranja obavezna. Na granici, odnosno na aerodromu, vize za ulazak u zemlju kupujete ukoliko idete u Egipat i Tursku. Ukoliko je destinacija vašeg odmora zemlja u kojoj važi režim šengenske vize, situacija je sledeća: Grčka, Italija, Španija i Francuska su zemlje za koje vam je potrebna šengenska viza. Iz iskustva, a i na osnovu mišljenja upućenih u ovu problematiku, najlakše se dobija grčka viza, zatim slede Italija, Francuska i Španija. Savet: ukoliko putujete svojim autom u Španiju, pre španske vize prvo pokušajte da obezbedite italijansku.
Ove zemlje su potpisnice Šengenskog sporazuma i ukoliko dobijete njihove vize, možete da putujete u većinu starih zemalja članica EU, osim u Veliku Britaniju. Ukoliko imate, na primer, grčku grupnu vizu, s njom možete putovati samo u Grčku. Većina turistički atraktivnih zemalja uvela je obavezno zakazivanje termina za predavanje dokumenata za dobijanje viza, tako da treba da vodite računa da termin za predaju dokumenata morate zakazati mnogo ranije, nekad i mesec ili dva unapred.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar