U trendu

Zanimljiva geografija (2)

Verovatno ste se mnogo puta na svojim putovanjima pitali zašto se nešto zove ovako, ili kako je nastala neka turistička atrakcija ili prirodni fenomen. Ovde ćemo vas upoznati s činjenicama kako su nastale ili dobile ime neke od veoma poznatih turističkih destinacija.
Kako su nastala Havajska ostrva? Havaji su grupa ostrva u Tihom okeanu, udaljena oko 4.000 km jugozapadno od Kalifornije. Prema legendama koje se pričaju po Havajima, boginja vulkana Pele stvorila je sva ta ostrva. S vremena na vreme, kako kaže legenda, boginja se vraća na ostrva da bi zapalila vatre u vulkanima i izazvala nove erupcije. Havajska ostrva su zaista vrhovi velikih vulkana koji su se podigli s okeanskog dna. Tako je, na primer, ostrvo Havaji, ili kako se još naziva – Veliko ostrvo, koje je dva puta veće od svih ostalih zajedno, nastalo nagomilavanjem materijala izbačenog iz pet vulkana, čije su erupcije preticale jedna drugu. Od tih pet vulkana dva su još uvek aktivna.
Jedan od njih – Mauna Loa, ima erupcije svakih nekoliko godina. Godine 1950. njegova erupcija trajala je 23 dana. Za to vreme usijana lava tekla je niz padine vulkana u more. Morska voda je ključala, pa su mnoge ribe uginule. Drugi vulkan, Manua Kea, ugašen je. On je istovremeno i najviša planina na Pacifiku. Uzdiže se preko 4.135 metara nad morem, ali njegova osnova dopire 5.400 metara ispod površine do okeanskog dna. Kad bi se merio od podvodne osnove, taj vulkan bi bio najviša planina na svetu. Na ostrvu Maui nalazi se vulkan Haleakala, visok oko 3.075 metara. To je najveći mrtvi vulkan na svetu. Njegov krater ima oko 32 km u obimu, a dubok je 716 metara.
Kako je nastao Veliki kanjon? Veliki kanjon Kolorada, u Severnoj Americi, jedan je od najvećih prirodnih fenomena na Zemlji. Na nekim mestima on izgleda kao čarobni grad stena, s hramovima, kulama, dvorcima raskošnih boja. Što je najčudnije, Veliki kanjon je stvorila reka. Voda reke Kolorado je hiljadama godina usecala ovu veličanstvenu klisuru. Kad se zna da je kanjon urezan na mnogim mestima u čvrstu stenu, onda tek možete da zamislite koliko je ogromna snaga vode. Čak i danas, iz godine u godinu, brza reka Kolorado sve više produbljuje kanjon. Na nekim mestima kanjon Kolorada je skoro dva kilometra dubok, a širok je između 7 i 30 kilometara. Što se dublje reka useca u plato da bi formirala kanjon, to više ogoljuje stenovite zidove kanjona, koji tako svojim postojanjem pričaju priču o Zemlji, priču staru stotinama miliona godina.
Na dnu kanjona, pored reke, vidi se stara kristalna stena. To je zatrpani ostatak nekadašnjeg planinskog lanca koji se prevrnuo i koji su istrošile atmosferske vode i sile. Stvaranje i propadanje ovog planinskog lanca pre mnogo miliona godina otkriveno je samo zahvaljujući eroziji Velikog kanjona. U osnovi zatrpanog planinskog lanca leže naslage kvarca, peščara i krečnjaka. Oni su se taložili godinama, kad su okeanske vode s istoka i zapada plavile ovu oblast i kada su se stvarali i nestajali čitavi planinski venci. Da su nekada velike okeanske vode zaista prelazile preko ovih stena dokazi su fosili morskih algi, školjki i riba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.