U trendu

Čičen Ica – narod na izvoru (3)

Kao što smo već pomenuli, zmija je simbol boga Kukulkana. Njegova proslava svake godine okupi hiljade ljudi. Maje su nam pripremile još jednu posebnost. Reč je o akustici, koja je u celom mestu posebna, ali piramida ima svoju, prirodnu melodiju. Naime, ako pljesnete u podnožju piramide, ona će vam uzvratiti melodijom ptičijeg poja. Podsetimo samo još jednom da Quetzal označava pticu. Ukratko, može se reći da su Maje zauvek ovekovečile poj njima svete ptice.
Maje su u svojim gradovima izgradile mnogobrojna igrališta, pa ih je tako u Čičen Ici zaista mnogo, a jedno od njih je najveće od svih koje su Maje ikada izgradile. Veliko igralište dugačko je čak 166 metara i široko 68 metara. Uz igralište se pružaju zidovi na kojima se nalaze reljefi s prilično uznemirujućim prizorima. Oni prikazuju kako jedna ekipa drži glavu igrača iz protivničke ekipe, što upućuje na to da je to bila ritualna igra koja je završavala žrtvovanjem bogovima. Cilj igre bio je da se kožna lopta pošalje kroz protivnikov kameni prsten, koji se u ovom slučaju može smatrati nekom vrstom gola. Igrači su loptu smeli da udaraju kolenima, kukovima i laktovima, tako da je lako pretpostaviti koliko je teško bilo dati "gol".
Igrali su birani, a biti među njima bila je velika čast. Biti žrtvovan u čast igre bila je najveća privilegija. Još je nejasno ko bi bio žrtvovan. Jedni smatraju kapiten gubitničke ekipe, dok drugi opet smatraju da je to bio kapiten pobedničke ekipe. Zvuči čudno pobediti i biti za to nagrađen pogubljenjem, ali s obzirom na to da su Maje već samo učestvovanje u igri smatrale izuzetnom čašću i birale samo najbolje, ima smisla i teorija po kojoj bi žrtvovan bio baš najbolji, odnosno, kapiten ekipe pobednika.
Sveti bunar imao je i praktičnu funkciju, služio je i kao izvor vode, ali je imao i veliku religijsku važnost kao ritualno mesto, jer bi Maje tamo, najčešće za vreme suša, prinosile žrtvu. Kako bi istražio istoriju ovog bunara, već ranije pomenuti Edvard H. Tompson je 1901. godine kupio okolno zemljište i počeo s iskopavanjem na tom lokalitetu. Pronašao je zlatne predmete, drago kamenje i ostale dragocenosti, ali i ljudske kosti, u velikom broju i dečije. Ipak, neki smatraju da je moguće da su deca unutra upala za vreme igre, a da se kao žrtva bogovima prinosilo baš zlato i ostali nakit.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.