U trendu

Florida – država sunca

Florida je jedno od najposećenijih turističkih mesta na svetu. U potrazi za zabavom, suncem i uzbuđenjima, ljudi se rado upućuju ka „državi sunca“. Diznilend, „Magic Kindgdom Park“ i „Bushs Gardens“ samo su neke od atrakcija po kojima je ova država poznata. Orlando je najpoznatiji grad na Floridi, s ogromnim brojem tematskih parkova, filmskih studija, vodenih parkova i zabavnih mesta uopšte.

Međutim, Florida ima još sadržaja pored Mikija Mausa. Voda, jezera, brda, šume i uzbudljiva obala, nebrojeni zalivi, ostrva i već legendarna klima čine je veoma privlačnom zemljom za posetu.

Florida je podeljena na osam geografskih regiona. Na severoistočnom delu nalaze se Majami i Majami Bič, „lovište“ za bogate i poznate. Palm Bič ga prati u stopu po glamuroznim gostima. Fort Lauderdejl je mesto popularno za porodični odmor i nudi širok asortiman sportskih i rekreativnih aktivnosti. Na severu Florida kijs nudi tropsku klimu, prelepe plaže i čisto, plavo more.

Glavni grad Floride je Talahasi, geografski bliži Atlanti nego Majamiju; u njemu se oseća čist južnjački temperament. Izabran je za glavni grad 1823. godine i često ga opisuju kao „drugu Floridu“ zbog brdovitog pejzaža, hrastovih šuma, prohladne klime i već pomenutog južnjačkog šmeka.

Tampa i Sent Petersburg su glavni gradovi centralnog zapadnog regiona. Sarasota je kulurna prestonica ovog dela, zahvaljujući Džonu Ringligu i njegovoj ženi, koji su ostavili impresivnu umetničku kolekciju, sada izloženu u njihovoj restauriranoj vili. Jugozapadni region poznat je po Naplu, popularnom primorskom odmaralištu. Malo dalje od kopna baškari se Marko ostrvo, model ekološkog očuvanja prirode.

Džeksonvil se nalazi na severoistoku države, a ime je dobio po generalu Edruu Džeksonu. Nedaleko odatle je „najstariji grad Amerike“ – Sv. Augustin, u kome možete naći više od 60 istorijskih izletišta. Amelija ostrvo nazivaju „ostrvo osam zastava“; to je jedino mesto kojim je tokom godina upravljalo čak osam različitih zemalja. U srcu Amelije leži Fernandina Bič, drugi najstariji grad u Americi. Dejtona je locirana u centralnom istočnom regionu. Glavna gradska atrakcija su plaže, na kojima se turisti zabavljaju u barovima, na rolokosterima i ostalim zabavnim sadržajima.

Ukoliko planirate da posetite Floridu, biće vam potrebno malo praktičnog znanja o destinacijama i stvarima koje tamo možete da radite. U to ime, evo nekoliko zanimljivih tura.

Bush Gardens je ogromni zabavni park u duhu divlje Afrike. Žirafe, zebre i antilope trčkaraju kroz ovaj 24 hektara veliki park, u kojem ćete naleteti i na najveći rolokoster na svetu – Kumba.

Isplanirajte pravo porodično veselje i svratite u Diznilend. Ovaj zabavni park je najveći i možda i najbolji na svetu. Sastoji se iz četiri sekcije: Magično carstvo je izdeljeno na sedam tematskih regiona; Epkot centar je naučni i izložbeni centar; Dizni MGM studio – filmski studio; Životinjsko carstvo – avanturistički safari park pun divljih životinja, egzotičnih prizora i uzbudljivih vožnji. Blizzard Beach je Diznijev najveći vodeni park. Smešten je na vrhu planine Gushmore. Vodeni tobogani izazivaju posetioce, a najviše od svih Summit Plummet, najveći, najviši i najbrži vodeni tobogan na svetu. Ako ste ljubitelj brzih vožnji na visini, ne zaobiđite ni Typhoon Lagoon.

New Smyrna Beach nosi laskav nadimak najsigurnija plaža na svetu. Takođe, to je plaža najbliža popularnom Orlandu, kao i centralnoj Floridi. Na njoj možete da uživate u pecanju, svežim morskim specijalitetima i dugoj sezoni sunčanja. Ako ste ljubitelj muzeja i istorije, drugi po redu najstariji grad na Floridi, Nova Smirna, ima dobru ponudu.

Klima Floride je već nadaleko čuvena. Leta su duga i topla s ponekim vlažnim periodom. Zime su blage, s periodičnim naletima hladnog vazduha. Priobalne oblasti na celoj Floridi odlikuju se još jednim kuriozitetom – zime su toplije, a leta hladnija. Lagana pamučna odeća i šešir preporučuju se svima koji bi da letuju na Floridi, dok vam zimi nije potrebno ništa više od lagane jakne za svežih zimskih večeri.

Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar