U trendu

Idete na put? Šta vam preti više od terorizma?

Globalna potrošnja na putovanja još uvek raste iako nešto sporijim tempom, uprkos slabljenju ekonomija u svetu i strahu od terorizma, saopštio je danas Svetski savet za putovanja i turizam (WTTC).

Procenjuje se da će globalna potrošnja na putovanja u tekućoj godini porasti za 3,1 odsto, navodi se u izveštaju WTTC-a, što je niže u odnosu na projektovani rast iz marta od 3,3 odsto, ali i dalje iznad rasta globalne ekonomije, koji će, prema procenama ove grupacije, iznositi 2,3 odsto, prenosi agencija AP.

„Makroekonomski problemi imaju daleko veći uticaj na putovanja od terorističkih napada“, izjavio je predsednik WTTC-a, Dejvid Skousil.

„Putnici neće dozvoliti izolovanim terorističkim napadima da odlože njihovo putovanje“, kaže Skousil, dodajući da su turisti koji su zabrinuti za bezbednosnu situaciju u Francuskoj izabrali Španiju ili Italiju za odmor.

Međunarodna asocijacija za avio-transport (IATA) je nedavno primetila da je trend poboljšanja situacije u avio-saobraćaju usporio od januara i da je procenat popunjenih mesta zapravo blago smanjen.

„Krhki i neizvesni ekonomski uslovi, politički šokovi i talas terorističkih napada, doprinose kreiranju slabije tražnje“, izjavio je predsednik IATA, Toni Tajler.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike