U trendu

Od Beograda jeftiniji samo ovaj grad

Na listi najjeftinijih gradova u Evropi “Post ofis travela”, Beograd je, sa prošlogodišnjeg prvog, pao na drugo mesto, ali je i dalje u vrhu destinacija koje nude najviše kvaliteta za najmanje novca. Jedina razlika u istraživanju ovog britanskog magazina je podatak da je od jesenas Beograd poskupeo za dva odsto.

Ipak, naš glavni grad je i ove godine na mnogim listama najpovoljnijih evropskih destinacija koje ovog proleća vredi posetiti. Prema proceni “Post ofis travela”, koji ih pravi u jesen i u proleće, za dvodnevni boravak u beogradskom hotelu sa tri zvezdice, s hranom, vinom, pićem i prevozom, kartama za vožnju po gradu, turistima je u martu potrebno 151 funta, dok je Vilnjus malo jeftiniji – 147 funti. Prošle jeseni se Beograd nalazio na prvom mestu sa 148 funti (malo više od 150 evra).

– Beograd je među najpopularnijim “drugim gradovima” Evrope – rekao je Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda, a prenose „Novosti“. – Njihova procena se odnosi na najbolji odnos cene i kvaliteta, a Beograd je tu vrhunsko odredište. Gotovo da je nemoguće uporediti begradski hotel sa tri ili četiri zvezdice sa, recimo, italijanskim, jer su sve prednosti na našoj strani. Beograd nudi odličan kvalitet i povoljne cene. U Beogradu se za manje novca dobije više nego u Beču, i zato turisti dolaze kod nas, jer umeju da cene kvalitet. Ubeđen sam da turisti ne biraju samo jeftina odredišta, već traže dobar odnos kvaliteta i cene.

Dakle, Vilnjus je ovog proleća za skoro pet evra jeftiniji od Beograda, ali je i upola manji grad, i ima više (933) smeštajnih jedinica od srpske prestonice, a gosti im dolaze iz okruženja: Belorusije, Poljske, Rusije, Letonije…

Na listi najjeftinijih evropskih odredišta nalaze se Varšava (160 funti), Istanbul (166), Bukurešt (167), Porto (172), Riga (178), Bratislava (182), Moskva (186) i Prag (190).

Barometar “Post ofis travela” meri cene u 29 gradova i pokazao da je najveći pad, odnosno poskupljenje, zabeležila Venecija. Istanbul je uspeo da se popne na četvrto mesto zahvaljujući liri, koja je za 30 odsto slabija nego lane.

Poskupljenje od skoro dva odsto u Beogradu nije veliko kada se uporedi sa činjenicom da su u mnogim gradovima poskupljenja i 23 odsto.

Beograd je lane posetilo više od milion turista, koji su ostvarili 1,4 miliona noćenja. Na prvom mestu su turski, a na drugom kineski gosti.

– Kineskih turista je bilo za 80 odsto više nego prethodne godine, i ovaj trend će se nastaviti – ističe Popović. – Otvaranje kulturnog centra u Pekingu i ogromna kampanja na kineksim društvenim mrežama daće rezultate.

– Cene su poskupele u 15 gradova, a najveći porast smo zabeležili u Krakovu, od 21 odsto, i Lilu, od skoro 19 odsto – kaže Endriju Braun iz “Post ofis travela”. – Pet skandinavskih prestonica je ponovo među najskupljim gradovima, a Rejkjavik je sa 463 funte, koliko je potrebno izdvojiti za dva dana, apsolutni rekorder po skupoći. Mudri putnici mogu da uštede stotine funti ukoliko upoređuju cene i pametno odaberu “gradski predah”.

Napišite komentar