U trendu

Ovo je zemlja sa osam puta više turista nego stanovnika

Republika Kabo Verde, čiji šef diplomatije Luiš Filipe Tavareš boravi u zvaničnoj poseti Beogradu, mala je afrička država u severnom delu Atlantskog okeana, koja ima osam puta više turista nego stanovnika.

„Imamo 800.000 turista, a samo 110.000 stanovnika“, rekao je Tavareš novinarima na zajedničkoj konferenciji sa ministrom spoljnih poslova i potredsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem.

Naziv ostrvlju Kabo Verde (Zeleni rt) dali su portugalski moreplovci tokom svojih ekspedicija i to ime potiče od najzapadnije tačke Afrike, koja se nalazi u Senegalu.

Tavareš je naveo da 25 odsto turista dolazi iz Velike Britanije. Dodao je da ta hrišćanska zemlja, koja je stekla nezavisnost 1975. godine, ima i značajnu dijasporu.

Arhipelag se sastoji od 10 većih i osam manjih ostrva poređanih u obliku potkovice. Najveće je Santjago, na kojem je i glavni grad Praja. Na udaljenosti od 15 kilometara nalazi se grad Sidade Velja pod zaštitom UNESCO-a,u kome se nalaze ostaci najstarije katedrale u evropskim kolonijama, izgrađena 1495. godine.

Sva ostrva su vulkanskog porekla. Jedini aktivni vulkan je na ostrvu Fogo.

Republika Kabo Verde, 500 kilometara udaljena od obale Afrike, jedna je od najčešćih destinacija turistima iz Zapadne Evrope, zbog čega se aranžmani rezervišu po nekoliko meseci ranije.

Egzotika ostrva, duge peščane plaže i luksuzni hoteli pravi su mamac za turiste.

Kabo Verde je treća zemlja u svetu po uzgoju vodenih kornjača, a najbolji period da ih vidite je od jula do oktobra, kada je i izleganje malih kornjaca iz peska posebna atrakcija.

Pored svih atrakcija veoma su zanimljivi i karnevali, posebno februarski Mindelo koji je i najveći i najupečatljiviji.

Ministri spoljnih poslova dve zemlje danas su najavili da će početi rad na ukidanju viza kako bi ta destinacija postala bliža turistima iz Srbije.

Ono što je svakako najprivlačnije je činjenica da je Kabo Verde ima stalno toplu klimu, pa je idealna destinacija za odmor i u zimskim danima koji dolaze.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    Ići ćemo tamo tek kad povuku priznanje Kosova.

Napišite komentar