U trendu

Google platio Rusiji milionsku novčanu kaznu

Američki internet pretraživač Gugl platio je novčanu kaznu u iznosu od 438 miliona rubalja (7,4 miliona dolara) koje je kompaniji izrekla Federalna antimonopolska služba Rusije (FAS), saopštio je danas ruski regulator za zaštitu tržišne konkurencije.

Elena Zajeva, direktorka u FAS-ovom odeljenju za kontrolu nad tržištem informacionih tehnologija, izjavila je za agenciju Tas s da Gugl sada treba da plati ruskim regulatorima još dve novčane kazne u iznosu od po 500.000 rubalja svaka koje su izrečene njenim organizacionim delovima.

FAS i Gugl su 17. aprila „prijateljskom nagodbom“ okončali dvogodišnji sudski spor koji su ruske vlasti pokrenule protiv protiv američke firme zato što je unapred instalirala svoje aplikacije u mobilne uređaje koji koriste operativni sistem Android.

Prema postignutoj nagodbi, Gugl se obavezao da će platiti 438 miliona rubalja kazne i da na uređajima sa Android operativnim sistemom neće ograničavati instaliranje pretraživača, aplikacija i usluga drugih proizvođača.

Shodno „prijateljskoj nagodbi“, Gugl će takođe platiti i kazne u ukupnom iznosu od milion rubalja (17.500 dolara) koje su izrečene Gugl Ajerlendu i Guglu inc. zbog nepridržavanja sudskog naloga.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike