Mali, malecki robot

U Albukerkiju, SAD, u laboratorijama američkog ministarstva energetike, je proizveden najmanji robot na svetu. „Mališa“ je 2 santimetra dugačak i težak 30 grama, a pokreću ga 3 baterije kakve su u upotrebi i kod ručnih satova. U njega je ugrađen i 8K ROM procesor, kao i senzori za toplotu i dva motora koji pokreću minijaturne točkove.

Rad na robotu se nastavlja i u narednim mesecima, te će on biti obogaćen i minijaturnom kamerom, mikrofonom, hemijskim senzorima i uređajem za komunikaciju.

Što se tiče njegove namene, za sada je jasno na koji način bi on mogao da posluži u vojne svrhe – bio bi u stanju da pronalazi i onesposobljava mine, ili da registruje postojanje hemijskog i biološkog oružja. Pošto je vrlo malih dimenzija, mogao bi i da se provlači kroz ruševine, cevi i da se kreće putevima koji su nedostupni njegovim većim „kolegama“.

Pored ovakvih „detektivskih“ zadataka, mini-robot može da posluži i kao sredstvo za komunikaciju, odnosno može da ima ulogu releja. Takođe je interesatna i mogućnost rada u grupama, odnosno sarađivanje više ovakvih naprava na istom zadatku. Što se tiče brzine kretanja, ona iznosi oko 50 santimetra u minutu, ali istraživački tim radi na poboljšanju performansi. U planu je i dalja minijaturizacija koja je, za sada, ograničena veličinom izvora energije. Naime, kada bi bile proizvedene manje baterije koje bi mogle da obezbede više energije, ovaj robot bi bez ikakvih problema mogao da bude još manji i još brži.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.