U trendu

Odložena božićna pošiljka ipak stigla na Medjunarodnu svemirsku stanicu

Dostava božićne pošiljke posadi Medjunarodne svemirske stanice je danas stigla pošto je bila odložena zbog problema s komunikacionom opremom.

Kapsula kompanije SpejsEks (SpaceX) puna prazničnih poklona je danas prišla na 10 metara od Stanice u orbiti oko Zemlje, ali je problem s mrežom satelita za komunikaciju u poslednjem trenutku doveo do odlaganja.

Kontrola misije je naložila da se automatizovana kapsula „Dragon“, bez posade, zbog bezbednosti, udalji 30 metara. Stanica je za to vreme bila bez kontakta sa kontrolom na Zemlji.

Kako je NASA i najavila, nije bilo razloga da „Dragon“ danas ipak ne ispuni svoj zadatak, tri dana po lansiranju s Floride. Problem je bio u opremi u Nju Meksiku koja opslužuje satelitski sistem, te se NASA prebacila na drugu mrežu da bi izvršila božićni zadatak.
Sat ipo kasnije, komandant Medjunarodne svemirske stanice, 400 kilometara nad površinom Zemlje, Aleksander Gerst je kapsulu s teretom uhvatio pomoću velike robotske ruke Stanice, ali tek iz drugog pokušaja.

„Dragon“ je dovezao sve za svečanu večeru, kao i crve i miševe – za naučne eksperimente, i više od 2,270 kilograma opreme za Stanicu.

Praznična večera na Badnje veče posade Medjunarodne svemirske stanice će se sastojati od dimljene ćuretine, ukrčkane boranije, slatkih krompira uprženih u šećeru, sosa od brusnica i voćne torte. Sitgli su i suvi kolači i keks, kao i kuvarski špricevi sa ušećerenim prelivom za ukrašavanje torte.

Za Božić će u Stanici ostati samo tri člana posade jer se tri 20. decembra vraćaju na Zemlju. Do tada u posadi će biti po dva Amerikanca i Rusa, i po jedan Kanadjanin i Nemac.

Ovo je bila druga, ali i poslednja misija kapsule „Dragon“ koja je „reciklirana“ za današnje putovanje.

Firma „SpaceX“ je Stanicu snabdevala za račun NASA-e od 2012. godie, od kada je obavila 16 isporuka i time ispunila ugovor.

Druge isporuke obavljaju ruske kapsule i kapsule druge komercijalne firme koju je angažovala NASA- „Northrop Grumman“.

(Beta)

Napišite komentar