najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kad izostane obećana pomoć

Dešava se, nekada, da očekujete pomoć, i to s punim pravom. Recimo, drugarica vam je obećala pomoć oko referata iz istorije. Zna da vam istorija nije jača strana, dok je ona “rastura”, i da niste nimalo srećne što vam je nastavnik “uvalio” da uradite taj referat. Pošto njoj istorija nije problem, obećala je da ćete zajedno u toku vikenda spremiti pravo malo remek-delo i da ćete nakon toga, kad vreme za čitanje referata dođe, prosto zablistati i dobiti preko vam potrebnu dobru ocenu. Dobro, možda vam drugarica to nije obećala baš tim rečima, ali znate koliko je dobra iz tog predmeta i znate šta možete da očekujete od nekog sposobnog kao što je ona.

Međutim, stvari ne ispadnu onakve kakve ste očekivali. Vašoj drugarici je iskrsla neka frka, nije mogla da dođe kod vas u toku vikenda i s referatom ste morale da se izborite same. Rezultat nije bio baš blistav – možda ipak dobijete željenu ocenu, možda ne, ali ste sigurne da bi uz pomoć vaše drugarice referat mnogo bolje ispao. Ljuti ste; ne toliko zbog samog referata već zato što vam je drugarica obećala pomoć, a nije održala obećanje. Šta činite u takvoj situaciji?

Mnogi bi se zbog toga posvađali s drugaricom. Sasuli bi joj optužbe u lice – kako nije nikakva drugarica kad vas je tako ostavila na cedilu a znala je da vam je potrebna pomoć, kako joj uopšte nije stalo do vas – i odbili dalje da pričaju s njom. Ne bi popustili na sve njene pokušaje da razgovara. Neka vidi malo ona kako je to kad želi drugaricu pored sebe, a drugarica je odbija!

Ovakav postupak nipošto ne preporučujemo. Pustite drugaricu da kaže šta ima – možda je stvarno bila sprečena da dođe kod vas. Recimo, šta ako su njeni matorci sve ukućane spakovali u kola i otišli u vikendicu na obližnjoj planini? Šta je ona tu mogla da učini? Razmislite: da vas vaša drugarica optuži za nešto kao što je kršenje obećanja i izostanak preko potrebne pomoći, kako biste se vi osećale da vam se ne pruži ni najmanja šansa da objasnite šta se desilo i zašto ste tako postupile? Grozno, zar ne?

Zato, saslušajte drugaricu, ma koliko ljute bile. Mogu se desiti stvari koje su i van vaše i van njene kontrole i za to zaista ne možete da je krivite. Naravno, ako vam drugarica stalno obećava pomoć, a onda se svaki put izvuče s nekim izgovorom i ostavi vas na cedilu, to je potpuno drugačija stvar i tu bi trebalo da preispitate zašto je uopšte nazivate drugaricom, ali stvarno nema smisla da vam dobro prijateljstvo propadne zbog nečega što vaša drugarica nikako nije mogla da promeni.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike