Spavajte dovoljno!

Veoma je veliki broj tinejdžera koji ne spavaju dovoljno, i zbog toga trpe različite neprijatne posledice i vremenom se osećaju sve lošije. Kako se to ne bi desilo i vama, potrudite se da spavate dovoljno, da dovoljno rano legnete kako biste se odmorili kako treba.
Ukoliko ne spavate dovoljno, postanete razdražljivi, stalno ste umorni, mnogo lakše se razbolite, znatno češće ste gladni (što dovede i do gojaznosti), u školi vam se spava, teško vam je da se koncentrišete na bilo šta, da bilo šta zapamtite… Mnogi tinejdžeri postanu i asocijalni zbog neispavanosti, deprimirani, anksiozni…
U vašim godinama potrebno je više sna već i samo zato što brzo rastete – sam rast vas umara. Tu je onda i škola, školske obaveze, tu je druženje s prijateljima… Nemali broj tinejdžera spava svega četiri do pet sati dnevno, a trebalo bi dvostruko više. Ako i ne izađu uveče, "legnu" oko jedanaest, to jest, tada se povuku u svoju sobu i onda zaspe tek nekoliko sati kasnije jer gledaju televiziju, slušaju muziku, igraju igre na kompjuteru, surfuju Internetom… A ujutru treba ustati, osećate se kao mrzovoljni vampir, izgledate i gore od toga, i tako svakog dana.
Šta da učinite? Lezite ranije, oko deset. Sat vremena pre toga isključite televizor i kompjuter, kao i muziku, završite i s domaćim zadacima, provetrite sobu, može da pomogne i topla kupka ili topao tuš, kao i čaj od kamilice ili šolja toplog mleka. Pomoći će i ako ste se pre toga dovoljno kretali – nekada ne možete da zaspite jer ste ceo dan sedeli i telo vam nije dovoljno umorno.
Možete vi da legnete u deset, ali vam ne uspeva da zaspite? Nemojte nesanicu prekraćivati kompjuterom ili televizorom, to će vas dodatno omesti u spavanju. Nemojte se ni u dosadi igrati mobilnim telefonom – isključite ga pre nego što legnete. Pokušajte da dišete polako i da se opustite, ili uzmite neku knjigu (bez nečega suviše uzbuđujućeg i akcionog, jer ako vas knjiga "uhvati", ni tad nećete moći da zaspite). Čak i da ne uspete da zaspite u deset, pomoći će vam i ako isprva žmurite i opuštate se – to svakako više odmara od gledanja televizije ili kompjuterskog ekrana.
Vremenom, navići ćete se na to da ležete ranije, a onda ćete biti zadivljeni time koliko se bolje osećate, koliko ste budniji u toku dana i koliko vam sve bolje ide. Prijatno spavanje!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.