U trendu

Šta vam dobro ide?

Dešava se nekad da shvatite da se bavite nečim što vas zapravo ne zanima; ili, tek treba da se opredelite čime ćete se baviti. U oba slučaja bilo bi dobro naći nešto što vam se zaista sviđa, jer ćete se dobar deo života baviti time – nema smisla da tridesetak-četrdesetak godina provedete nesrećne jer se bavite nečim što vas nimalo ne privlači.
Šta je to što vam ide? Šta je to čime biste želele da se bavite? Može pomoći ako svakog dana zapišete prve tri stvari kojih se setite da ste dobre u tome (mogu da budu i nepovezane stvari, recimo, dobro vam ide sa računima, lepo vam cvetaju biljke i pravite odličnu piletinu). Tako radite nedelju dana, i, nakon toga, trebalo bi da bude jasnije, kad vidite kuda otprilike idu vaše sklonosti i sposobnosti, na koju stranu bi bilo dobro usmeriti napore.
Zatim, razmislite koje su dobre, a koje loše strane vašeg izbora, i budite realistične. Recimo, želite da pomažete ljudima tako što ćete postati doktor – za to je potrebno minimum osam godina napornog školovanja, i ma koliko vi bile pametne i snalažljive, tu činjenicu nećete moći da promenite, pa je dobro zapitati se želite li na taj način da provedete osam godina, i možete li to. Ako je odgovor "ne", razmislite koje još profesije, koje uključuju ono u čemu ste dobre i što volite, biste mogle da odaberete i da, baveći se njima, pomažete ljudima. Takođe, razmislite šta vam je još bitno – mnogo je profesija koje bi mogle da vam se dopadnu, ali koje ne donose novac; ukoliko vam je bitno da puno zarađujete, nemojte birati posao koji to ne omogućuje, jer ćete ga vremenom zamrzeti i otaljavati.
A onda, kada se opredelite, i kada vidite koja su vam znanja i sposobnosti potrebne da biste se bavile time, potrudite se da ta znanja i sposobnosti steknete. To ne ide brzo niti lako, ali ne bi trebalo ni da vam preteško padne, jer ćete znati zbog čega to radite, i radićete to s ljubavlju. I, vremenom, trud će se isplatiti – jer ćete dobar deo života provesti radeći ono u čemu uživate i što vas ispunjava, umesto da otaljavate posao i, verovatno, i sam život.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike