Evo zašto nam luk tera suze na oči

Svima je poznat taj osećaj: oči prvo počinju da svrbe i da peku, a zatim stižu suze. Zašto luk, ta naizgled jednostavna namirnica uzrokuje takvu neprijatnost?

Kod životinja i biljaka život se podednako svodi na opstanak i reprodukciju. Luk ispušta oštre hemikalije koje izazivaju iritaciju oka, piše Medical News Today. U prvoj godini životnog ciklusa luk proizvodi sočnu glavicu koja služi kao spremište energije. Iduće godine biljka proizvodi cvet i seme, što joj omogućuje reprodukciju. Iza obrambenog mehanizma te biljke krije se sofisticirana hemija, a naučnici su tek nedavno otkrili kako deluje enzim odgovoran za taj proces.

Hemikalija koja tera suze na oči naziva se sin-propantiol-S-oksid, poznata i kao lakrimatorni faktor (LF). Ljudske suzne žlezde tehnički se nazivaju lakrimalnim žlezdama, a LF uzrokuje suzenje. Do danas su pronađene samo tri molekule sa sličnim svojstvima i sve ih proizvode biljke.

Marsin Golzak, profesor farmakologije na Univerzitetu u Klivlendu i njegove kolege nedavno su otkrili strukturu enzima koji u luku proizvodi lakrimatorni faktor, a naziva se LF sintazom. Kada počnemo da sečemo luk, ćelije u glavici se razdvajaju i ispuštaju enzim nazvan alinaza, a on proizvodi hemikalije koje se pretvaraju u molekule ukusa. To luku daje karakterističan ukus.

LF sintaza pretvara u lakrimatorni faktor neke od hemikalija u tom procesu. Kada LF dođe u dodir sa rožnicom, locirani živci signalizuju mozgu da je stigao iritans. Mozak odgovara šaljući signal suznim žlezdama da je vreme za plakanje.

Razumevanja strukture i funkcionisanja enzima kompleksna je nauka. Iako je sintaza lakrimatornog faktora poznata već 15 godina, do sada niko nije uspeo da pokaže kako zapravo deluje. Golzak i njegove kolege su uspeli da enzime pretvore u mikroskopske kristale i zatim ih vizualizuju rendgenom. To im je omogućilo da ustanove trodimenzionalnu strukturu enzima i identifikuju male džepove u kojima se odvija hemijsko delovanje lakrimatornog faktora, prenose mediji.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike