najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zbog čega se mladi odlučuju na život sa roditeljima?

Veći posto osoba od 18 do 34 godina starosti radije živi sa roditeljima nego sa supružnikom, partnerom ili u nekom drugom aranžmanu. Nešto više od 32 posto osoba unutar navedene grupe živi u roditeljskom domu, a nešto manje od 32 posto živi s patnerom ili samostalno. Statistička razlika je možda mala, ali predstavlja veliku istorijsku promenu u društvenim trendovima.

Naime, u 60-im godinama prošlog veka dvostruko više mladih je živelo sa supružnikom ili partnerom, odnosno oko 62 posto, a što je veliki broj u poređenju sa današnjim postom manjim od 32 posto. Samo 20 posto osoba od 18 do 34 godina starosti je 1960. godine živelo sa svojim roditeljima.

Američki istraživački centar beleeži ove podatke o preokretu kada je reč o mladima koji žive sa roditeljima, posvetio je puno prostora pitanju zašto se to dogodilo. Osim sve očiglednih razloga kao one finansijske prirode, mnogi od njih su psihološki. Sve više mladih živi sa roditeljima jer mnogi od njih nisu u braku. Da broj samaca dramatično raste, potvrđuje izveštaj koji čak uzima u obzir da neki žive u partnerskoj zajednici koja nije ozakonjena. „Što se tiče činjenice da danas prevladavaju vanbračne zajednice, zajednički život nije postao zamena za brak. Drugim rečima, ne samo da je manje verovatno da će mladi stupiti u brak, nego je sve veći broj njih bez partnera ili supružnika“, stoji u izveštaju PEW istraživačkog centra.

Mnogi bi zaključili da mladi koji imaju finansijske mogućnosti, a nemaju partnera, ipak odluče da žive samostalno ili da bi trebali da žive sa cimerom ako ne mogu samostalno da finansiraju stanovanje. Međutim, dolazi se do podatka da se u današnje vreme mladi bolje slažu sa roditeljima nego što je to nekada bio slučaj. Možda zvuči neverojatno, ali je niz studija to i dokazao.

„U 2013. je sprovedena anketa među roditeljima 18-29-godišnjaka pa je oko tri četvrtine njih navelo da je njihov odnos sa punoletnim detetom uglavnom pozitivan, a samo dva posto rekao je da je negativan. Čak je još više zapanjujuće, veći broj roditelja spomenuo je njihov odnos sa svojim odraslim detetom (86 posto) nego njihov odnos sa svojim supružnikom ili partnerom (75 posto).“, stoji u istom izveštaju.

Pretpostavlja se da je pozitivan osećaj između generacija rezultat čestih interakcija među decom i roditeljima i međusobne podrške u malim usponima i padovima svakodnevnog života. Više od polovine osoba od 18 do 29 godina starosti kao i više od polovine majki, pa čak i očeva dece, imaju kontakt jedni sa drugima svaki dan ili gotovo svaki dan, prenose mediji.

Kako je vaše mišljenje o zajednici mladih sa roditeljima?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike