U trendu

Dogodine prva Ikea u Beogradu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da će u narednoj godini biti otvorena prva robna kuća Ikea u Beogradu.

On je posle sastanka sa nordijskim kompanijama kazao da se o otvaranju o tog velikog trgovinskog lanca govori još od 2000. godine, ali da je sad sasvim izvesno da će prvi objekat biti otvoren 2016. godine.

Vučić je najavio i da će u naredna tri meseca biti doneti zakoni o naknadama i o finansiranju lokalnih samouprava, što će sigurno imati uticaja na dalji dolazak stranih investitora, koji su imali dosta zamerki na neujednačene naknade.

Prema njegovim rečima, spoljnotrgovinska razmena Srbije i nordijskih zemalja u 2015. treba biti za oko 15 odsto veća nego prošle godine kada je iznosila 384,6 miliona evra,  a na to upućuju podaci iz u prvih deset meseci ove godine kada je ona iznosila 425,5 miliona evra.

„Očekujemo da u naredne dve godine robnu razmenu sa nordijskim zemljama uvećamo za 100 odsto“, kazao je Vučić dodavši da su trenutno medju 15 najvećih izvoznika Srbije dve nordijske kompanije.

On je dodao da nordijske zemlje primećuju napredak Srbije i da je zemlja izašla iz recesije, kao i da je smanjen fiskalni deficit i da je prema poslednjim statističkim izveštajima u Srbiji nezaposlenost na najnižem nivou u poslednjih 10 godina – oko 17 odsto, što je za devet odsto manje nego pre tri godine.

Vučić je kazao da su ti pokazatelji bili ključni i za skorašnji dolazak jedne od najvećih japanskih kompanija koja će otvoriti 1.700 novih radnih mesta.

Prema rečima premijera, Srbija će uskoro otvoriti poglavlja 23 i 24 , a kako je naglasio pravna sigurnost je za one koji žele da ulažu u neku zemlju veoma značajna.

Vučić je najavio i reformu obrazovanja, naglasivši da je to posao za narednih deset godina.Ambasador Švedske Krisper Asp kazao je da je Srbija učinila velike napore kako bi uspostavila stabilnu klimu i predvidivost poslovnog ambijenta što je veoma bitno za investitore.

On je naglasio da je kompanijama iz Švedske veoma važna predvidivost poslovnog ambijenta posebno u oblasti gradjevinarstva ali i jasno definisani i regulisani radni odnosi i e-uprava.

„Otvaranje poglavlja koje uskoro očekuju Srbiju je važan i kvalitetan korak u pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Poslovna zajednica je sve više zainteresovanija za srpsko tržište“, kazao je Krispera.

Na prvom radnom sastanku Vučića i nordijskih kompanija prisustvovali su i predstavnici ambasada nordijskih zemalja – Danske, Norveške, Finske i Švedske, a sastanak je bio organizovan sa ciljem kako da se poboljša poslovni ambijent u Srbiji i kreira bolje okruženje za investitore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.