U trendu

Kako uštedeti na hrani u prodavnicama? (1)

Cene rastu, novčanici sve tanji, a nema naznake u bližoj budućnosti da će se nešto promeniti. Sve znamo, a umesto da očajavamo, možemo i sami nešto uraditi, tj spasiti se prekomerne kupovine u prodavnicama.

Sve što je skuplje ne znači i da je kvalitetnije
Ne morate kupovati brendove – niža cena proizvoda ne znači loš kvalitet.

Odredite sami svoj budžet i kontrolišite potrošnju
Pri svakom odlasku u prodavnicu, sami kontrolišite i pratite potrošnju. Vodite evidenciju i zapisujte sve što kupujete. Kad otkrijete na koje namirnice ide najviše novca, lakše ćete znati na šta vam idu pare.

Lažna veća pakovanja

Veće pakovanje vas mami na kupovinu, ali prema podacima istraživanja, veće pakiranje je i skuplje.

Kuvajte unapred

Kuvajte veliku količinu hrane odjednom, tako ćete uštedeti vreme i novac, umesto da poručujete ili kupujete svaki dan.

Hrana se ne baca

Od ostataka hrane napravite nove obroke. Hrana se ne baca, a sve lepo možete zapakovati i staviti u zamrzivač.

Instant se skupo plaća

Iako praktična, instant-jela, kao što su supa, sos i testenina, skupa su i nisu zdrava. Kupujte jednostavne namirnice – zdrave su, a od njih možete spremati razna jela.

Seckano je precenjeno

Umesto već očišćenog povrća kupujte jeftiniju varijantu namirnica koje ćete sami kod kuće očistiti, oguliti i pripremiti.

Umesto soka – čaj

Ne kupujte tečnost bogatu ukusima. Vodi dodajte nekoliko kapi limuna ili pomorandže, i time ćete uštedeti. Također, zdrava zamena sokovima su čajevi i prirodni sokovi koje možete napraviti sami.

Pažljivo na kasi

Zamke ne prestaju ni kada ste gotovi sa kupovinom. Energetska pića, čokoladice, žvake i ostale sitnice stoje uz kasu za kupce koji ne mogu da im odole dok čekaju u redu.

Domaće je jeftinije

Specijalne mešavine začina sa potpisom poznatih majstora kuhinje najčešće su sačinjene od 90 posto soli. Mnogo ćete jeftinije proći ako kupite osnovne začine i aromatično bilje, i sami pripremite začin prema želji.

Voće i povrće na vreće

Ako kupite vreću voća i povrća, proći ćete jeftinije nego ako kupujete u manjim količinama. Budite sigurni da svu količinu potrošite na vreme, inače vam se i takav vid kupovine neće isplatiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.