U trendu

Uskoro pravilnik o garanciji putovanja

Kampanja „Moja Srbija” donela je ove godine našoj zemlji rast broja domaćih i stranih turista za 12 odsto, a broj noćenja je povećan za devet procenata. Zbog ovako dobrih rezultata od 1. januara biće nastavljena akcija sa vaučerima i trajaće tokom cele sledeće godine, najavio je potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. Prema njegovim rečima čak 14.000 ljudi je koristilo vaučere, ukupno je ostvareno 118.000 noćenja ili, u proseku, 8,5 noćenja po korisniku. Domaći turisti su najviše posećivali Vrnjačku Banju, Beograd, pa Zlatibor, dok su strani turisti najviše dolazili u Beograd, Novi Sad i na Zlatibor, a potom i u Vrnjačku Banju.

Statistika pokazuje da su strani turisti stizali iz BiH, zatim Turske, Crne Gore, Nemačke, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Poljske, Rumunije i Rusije, a očekuje se da bi sledeća godina mogla da bude vrlo uspešna kada je reč o broju i domaćih i stranih turista. Osim strategije o razvoju turizma čije se usvajanje očekuje do kraja ove godine, građane posebno zanima i usvajanje 10 pravilnika u skladu sa Zakonom o turizmu koji bi trebalo da podignu nivo zaštite turista u Srbiji na viši nivo.

Ministar Ljajić je napomenuo da je najvažniji Pravilnik o garanciji putovanja, jer je cilj da se stane na put prevarama pojedinih turističkih agencija i da se ovakve teme izbegnu tokom svake sezone. Što je najvažnije, u sklopu novih pravila trebalo bi da se povećaju iznosi osiguranja i garancija. Za putničku agenciju će, na primer, iznositi 300.000 evra. Mogućnost prevara je, kažu, svedena na minimum, jer će svaki putnik dobijati potvrde o osiguranju (da zna ko je dao garanciju), a svako putovanje će biti posebno osigurano, najavljuju iz Ministarstva.

Turistička organizacija Srbije nedavno je najavila kampanju namenjenu promociji planinskih centara i proširila je pozivom turistima da se godišnji odmori provedu i u banjama, a praznici u gradovima. Ova kampanja koja je u stvari privatno-javno partnerstvo u cilju promocije turističke ponude Srbije TOS je organizovao u saradnji sa „Skijalištima Srbije” i udruženjima banja i hotelsko ugostiteljske privrede.

– Prvi porast broja domaćih turista od 2007. godine je zabeležen tokom prošlogodišnje akcije „Zabava je na vrhu“ kojim smo promovisali domaće zimske kapacitete. Posle toga je nastavljen trend i sa kampanjom „Moja Srbija“ što je rezultiralo rastom od 12 odsto porasta domaćih gostiju na domaćim destinacijama u prvih deset meseci. Ovakvi rezultati su doprineli i da se odluči o nastavku akcije sa vaučerima koja će trajati i tokom cele sledeće godine, kaže Sandra Vlatković iz Turističke organizacije Srbije. Ona objašnjava da je ovaj projekat sa vaučerima premašio očekivanja i da su upravo ove pogodnosti doprinele da na domaćim destinacijama ima gostiju tokom cele godine što ranije nije bio slučaj.
Država je, da podsetimo, ove godine prvi put subvencionisala građane da odmore provedu u Srbiji. Akcija je trajala od početka jula do sredine oktobra i u tom periodu prijavilo se više od 14.000 građana za korišćenje vaučera. Ove pogodnosti iskoristilo je najviše penzionera – čak 59 odsto, 10 procenata nezaposlenih i 30 odsto zaposlenih sa primanjima manjim od 60.0000 dinara.
Najtraženiji smeštaj bio je hotel „Radan“ u Prolom Banji (9 odsto), Sokobanja, razni smeštaji (4,5 odsto), „Fontana“ u Vrnjačkoj Banji (4,3 odsto), Kopaonik (4 odsto) i hotel „Jelak“ u Lukovskoj Banji (3,4 odsto). Najviše korisnika se prijavilo iz Beograda, Kragujevca, Novog Sada, Niša, Sremske Mitrovice, Leskovca.

Subvencije za dovođenje stranih turista

Srbija će početi da subvencioniše organizovani dolazak stranih turista, najavio je potpredsednik srpske vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.Ljajić je istakao da „sasvim sigurno” počinje pilot projekat i da je namera Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija da se subvencioniše dolazak stranih turista po noćenju i da iznos subvencije bude 10 do 20 evra.
Taj iznos, dodao je Ljajić, treba uzeti sa rezervom a subvencije će se precizno znati nakon završetka razgovora sa Ministarstvom finansija Srbije o obezbeđivanju novca budžetu za narednu godinu. Ministar je rekao da je potrebno afirmisati i pomagati one agencije koje se bave organizovanim dolaskom stranih turista.
On je najavio da će država i naredne godine nastaviti da finansijski podržava razvoj turističke infrastrukture i privatnog sektora koji se bavi turizmom. Uz sve ovo očekuje se da će do kraja godine biti završena strategija razvoja turizma od 2016. do 2025. godine, čiji je cilj da Srbija bude pozicionirana u 40 najkonkurentnijih zemalja u turizmu.

(Jelica Antelj, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.