U trendu

Ključni svedok: Ulemek stigao u Specijalni sud u Beogradu

Nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija priveden je pod jakim policijskim obezbeđenjem oko 13 sati u zgradu Specijalnog suda u Beogradu gde treba da svedoči na suđenju nekadašnjim pripadnicima Državne bezbednosti (DB) optuženim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999.

Dovođenje Ulemeka iz požarevačkog zatvora Zabela gde služi višedecijsku kaznu pratili su helikopteri.

U delu Ustaničke gde se nalazi sudska zgrada, saobraćaj je bio privremeno obustavljen dok je prolazila kolona u kojoj se nalazio Ulemek.

Ulemek se smatra ključnim svedokom u procesu za ubistvo Ćuruvije jer je u januaru 2014. godine nakon njegovog iskaza Tužilaštvu za organzivani kriminal, pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih.

Prema tadašnjem saopštenju tužilaštva, Ulemek je svojim iskazom bitno doprineo pomaku u istrazi slučaja Ćuruvija, a za svoje svedočenje nije tražio nikakve protivusluge ili beneficije.

Ulemek bi trebalo da pred sudskim većem sutra, a ukoliko ne završi i u utorak, prvi put javno govori o svojim saznanjima o likvidaciji Ćuruvije. Takođe, tužilac, advokati, optužrni i članovi sudskog veća imaće pravo da mu postavljaju pitanja.

Bivša komadant JSO inače služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, Ivana Stambolića, zločina na Ibarskoj magistrali i nedela „zemunskog klana“.

Za ponedeljak i utorak takođe su je zakazano ispitivanje nekadašnjih pripadnika „zemunskog klana“, braće Miloša i Aleksandra Simovića, koji su takođe u zatvoru na odsluženju višedecenijskih kazni zbog učešća u ubistvu Đinđića i krivičnih dela koja su počinili kao članovi „zemunskog klana“.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva. Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica. Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog „javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, a radi očuvanja postojeće vlasti“.

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar