U trendu

Milanović: Neću se više kandidovati za predsednika SDP

Lider SDP Zoran Milanović izjavio je danas da se više neće kandidovati za predsednika te stranke.

„Posle jučerašnjih rezultata na vanrednim parlamentarnim izborima neću se ponovo kandidovati za predsednika SDP. Ne mislim da učestvujem na unutarstranačkim izborima i pozivam partijska tela da što pre raspišu izbore“, rekao je on na konferenciji za novinare.

Mediji: Milanović jedini gubitnik ovih izbora

I pre zvaničnog početka razgovora o postizbornoj koaliciji, lider Narodne koalicije, okupljene oko SDP-a, Zoran Milanović proglašen je u hrvatskim medijima jedinim gubitnikom ovih izbora.

Zato se njegov odlazak sa čela stranke čini logičnim korakom, priznaju nezvanično i njemu neki veoma bliski saradnici iz SDP-a.

U SDP-u zasad ne žele preterano da špekulišu o tome ko bi mogao nakon devet godina na čelu stranke da zameni Milanovića, ali se od ranije pominju Tonino Picula, kao predstavnik jedne antimilanovićevske struje, a vrti se i ime Milanoviću veoma bliskog Siniše Hajdaša Dončića, te bivšeg ministra policije Ranka Ostojića.

U analizi izbornih rezultata zagrebački portal Dnevnik navodi da se dan nakon izbora sa sigurnošću zna ko su pobednici, a ko gubitnici ovih izbora.

I dok je „pobednika“ na tim izborima više, gubitnik je jedan i zove se Milanović, piše Dnevnik.

Procenjuje se da je Milanović, naime, na izborima napravio nekoliko potpuno pogrešnih strateških koraka.

Među njima je i pokušaj sakupljanja glasova iz “bazena desnog centra”, u situaciji u kojoj postoji i više nego pristojan lider velike stranke koja se pozicionira na desnom centru, što je bio, kako se ocenjuje, sasvim sulud strateški potez.

List piše i da su teme kojima se Milanović bavio u kampanji bile promašene, da mu „desničarenje ni u ovom slučaju nije pomoglo, ali da je sad vidljivo da mu je odmoglo“. Veruje se i da je mnogim levim biračima njegova retorika i pokušaji izazivanja Andreja Plenkovića na ličnoj osnovi, bili potpuno neprihvatljivi. Dok je, kako se navodi, za suparnika imao omraženog Tomislava Karamarka, ta taktika je prolazila.

U situaciji kada je, s druge strane, jedan uglađeni evropski političar, poput Plenkovića takva taktika mu se obila o glavu, navodi Dnevnik.

Jutarni list podseća da je Milanović uspeo da pobedi samo na jednim izborima i to kada su HDZ potresale najveće korupcijske afere.

SDP je, ukazuje list, stranka koja je na svim prethodnim izborima samo padala, a njen lider Milanović je u poslednjih pet godina uspeo da izgubi čak 30 odsto mandata.

I prema analizi portala Index.hr SDP I Milanović su realni gubitnici izbora.

SDP nije uspeo da se nametne hrvatskim biračima iako je aktuelna vlada HDZ-Most bila užasna, piše taj portal i potseća da je aktuelna vlada bila toliko loša da je na kraju sama sebe raspustila.

SDP je gubitnik uz sve osvojene mandate, navodi portal i dodaje da je Milanoviću to drugi gubitak izbora i da je zato i vreme da se povuče.

Kolumnista riječkog Novog lista Branko Mijač ocenio je da nije Plenković pobedio Milanovića, već je Milanović, kako kaže, sam sebi najveći neprijatelj, a to su pokazali i izbori.

Najveći gubitnik izbora, ako ni ovoga puta ne uspe da formira vlast je Milanović, jer će poraznom statistikom završiti svoju političku karijeru, kaže Mijač i dodaje da je iz ruku ispustio veliki kapital koji mu je servirao bivši predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko, sve afere koje su se oko njega rojile i koje su kulminirale rušenjem vlastite vlade, nakon čega je morao da ode i iz vlade i sa pozicije čelnika stranke.

Umesto da insistira da je dolaskom Plenkovića vuk promenio dlaku ali ne i ćud, Milanović je izbornu kampanju vodio za svoj ćef, a ne u interesu Narodne koalicije. Mijač kaže i da Milanović nikada nije bio timski igrač, on ne zna šta je to ekipa, a kamoli kako joj se podrediti u zajedničkom interesu.

„Mame lekarke, dede ustaše i šake jada nije se setio izborni štab HDZ-a, plaćene marketinške agencije i “opinion makeri“ koji su radili u korist Plenkovića“, naveo je Mijač i dodao: „Nož je samome sebi u leđa zabio Zoran Milanović. Plenković mu zbog toga neće reći hvala spašavajući ga “velikom koalicijom“, već će kapitalizovati svoju poziciju i slavu čoveka koji je ubio Liberty Valancea“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.