U trendu

Dačić: Srbija jedna od najugroženijih zemalja

Šef srspke diplomatije Ivica Dačić izjavio je u Luksemburgu da je neophodno što pre, na nivou EU, dogovoriti sveobuhvatno, održivo rešenje za migrantsku krizu, koje će uključiti i tranzitne zemlje na zapadnobalkanskoj ruti.

„Mi želimo da budemo deo tog zajedničkog rešenja i spremni smo da preuzmemo svoj deo odgovornosti, kada Evropska unija usaglasi strategiju za rešenje migrantske krize“, rekao je Dačić na ministarskoj Konferenciji u Luksemburgu, posvećenoj istočnomediteranskoj – zapadnobalkanskoj ruti migranata.

On je istakao da je u ovom momentu, usled aktuelne seobe naroda, Srbija jedna od najugroženijih zemalja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Iako najvećem broju migranata i izbeglica nije krajnje odredište, Srbija se našla u samom centru zapadnobalkanske migracione rute i kroz nju prolaze gotovo svi migranti i izbeglice koji su se iz Sirije, Avganistana, Iraka i drugih nestabilnih područja, pre svega Bliskog istoka, uputili ka zemljama zapadne i severne Evrope, preko država članica EU – Grčke i Bugarske, ukazao je Dačić.

„Od početka ove godine do danas, na teritoriji Republike Srbije ukupno je registrovano preko 200.000 iregularnih migranata, što je u odnosu na celu 2014. godinu više za 8,6 puta“, rekao je ministar.

Od ovog broja, kako je dodao, oko 600 iregularnih migranata je zaražilo azil.

„U poslednje vreme ih i do 5.000 dnevno uđe na teritoriju Republike Srbije i taj broj ne jenjava, već se samo povećava. Većina migranata koji uđu na našu teritoriju se registruju, obezbeđuje im se smeštaj, hrana i medicinska nega“, dodao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija dobro razume situaciju u kojoj se migranti nalaze, jer je srpski narod i sam u bliskoj prošlosti bio primoran na migracije i spasavanje života pred ratnim dešavanjima, što ga čini veoma osetljivim za njihove probleme.

„Način na koji smo se suočili sa različitim aspektima migracione krize i empatija koju smo pritom prema migrantima pokazali do sada su veoma pozitivno ocenjeni, kako od strane institucija i država članica EU, tako i od strane samih migranata i arapskih zemalja. Sve to nam veoma mnogo znači i čini nas ponosnim“, naveo je on.

Međutim, teret koji moramo da nosimo tokom ove krize svakim danom postaje sve veći i sve teži, upozorio je Dačić.

On je podsetio da se Srbija već dve decenije nosi sa velikim brojem izbeglica iz BiH i Hrvatske.

„U ovom momentu ih je 35.000, a uz njih, zbrinjavamo još 200.000 interno raseljenih lica sa KiM, dok se 300.000 nalazi u procesu integracije Za zemlju naših kapaciteta to je ogroman teret, a priliv novih migranata predstavlja dodatno opterećenje“, naveo je ministar.

On je istakao da će Srbija ostati kredibilan partner EU i da će nastaviti da se prema migrantima odnosi na način koji je u potpunosti u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima.

„Takođe se obavezujemo da ćemo aktivno učestvovati u sprovođenju svega o čemu danas postignemo dogovor, uključujući i sveobuhvatno upravljanje granicama“, zaključio je Dačić, zahvalivši ujedno za pružena i najavljena sredstva EU i zemalja koje su bilateralno uputile pomoć Srbiji za rešavanje izbegličke krize.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.