U trendu

Mekalister 22. septembra u poseti Srbiji

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Dejvid Mekalister boraviće 22. septembra u Beogradu. On će, kako je potvrđeno Tanjugu u njegovom kabinetu, predvoditi delegaciju EP koja će posetiti Srbiju. Povod i teme posete zasad nisu saopšteni.

Evropska komisija na jesen objavljuje izveštaj o napretku zemalja kandidata, a potom i u Evropskom parlamentu izvestilac, u našem slučaju Mekalister, podnosi svoj izveštaj.

Mekalister je poslednji put sredinom jula boravio u Beogradu, gde se sastao sa srpskim zvaničnicima, ali i održao govor pred studentima Fakulteta političkih nauka.

Mekalister je tom prilikom ocenio da je Srbija velika evropska nacija, koja će, kada bude ispunila potrebne kriterijume, rado biti prihvaćena u porodicu evropskih naroda, i dodao da je EU trenutno suočena sa unutrašnjim izazovima koji ne smeju ugroziti najveći mirovni projekat.

On je poručio da ishod referenduma u Velikoj Britraniji neće zaustaviti proces proširenja i da je Zapadni Balkan, a posebno Srbija, na dobrom putu evrointegracija, o čemu svedoči i otvaranje poglavlja 23 i 24.

On je ujedno ukazao da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU mora progresivno da usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s EU i da primenjuje restriktivne mere gde god je to neophodno.

Govoreći na konferenciji “Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike EU i Zapadni Balkan”, Mekalister je podsetio na rezoluciju Evropskog parlamenta u kojoj je Srbija pozvana da progresivno uskladi svoju politiku s politikom EU, uključujući odnos prema Rusiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.