U trendu

Istorija će upamtiti Faraža zahvaljujući Bregzitu

Nekadašnji politički autsajder i lider britanske Partije za nezavisnost (UKIP) Najdžel Faraž, koji je najavio da se povlači sa te funkcije, posvetio je karijeru vođenju kampanje za izlazak Velike Britanije iz EU, a uloga koju je imao u Bregzitu obezbedila mu je mesto u istoriji, ocenjuje francuska agencija AFP.

Faraž (52), koji se smatra najvećim zagovaračem izlaska Velike Britanije iz EU, svojim „besramnim populističkim porukama“ doprineo je ostvarenju cilja koji je nekada delovao nemoguće, ocenjuje francuska agencija.

Nakon što je bivši gradonačelnik Londona i, takođe, jedan od lidara kampanje za izlazak Britanije iz EU Boris Džonson neočekivano objavio da se neće kandidovati za mesto premijera i lidera stranke, Faraž je danas rekao da napušta mesto lidera evroskeptične i ultradesničarske Partije za nezavisnost.

Faraž, koji u više navrata nije uspeo da bude izabran za poslanika u britanskom parlamentu, rekao je da je glasanjem Britanaca za izlazak iz EU na referendumu, koji je održan 23. juna, ispunio svoju političku ambiciju.

On je na konferenciji za novinare rekao da je „završio svoj deo“ i da se „ovog puta neće predomisliti po pitanju ostavke, kao što je to učinio nakon britanskih izbora 2015. godine“.

Vođenje partije povremeno je jako teško, ali je vredno svakog truda,  rekao je Faraž dodajući da je Velikoj Britaniji potreban premijer iz redova onih koji su se zalagali za izlazak iz EU.

AFP ocenjuje da je Faraž, koji je član Evropskog parlamenta od 1999. godine, predvodio je kampanju za Bregzit uz „nemilosrdan fokus na okončanje masovnih migracija iz okvira EU“ i pozivanjem javnosti da političkim elitama „razbije nos“.

Bivši trgovac sirovinama, kako navodi francuska agencija, izgradio je imidž čoveka iz naroda fotografišući se često s pivom u ruci, dok su njegovu poruku o „vraćanju kontrole“ posebno prihvatili stariji, beli pripadnici radnicke klase.

Britaniju je neumorno obilazio tokom kampanje za Bregzit, ali je često nailazio na optužbe da je predaleko otišao sa svojim populističkim porukama.

Naročito je kritikovan poster na kojem su prikazani migranati kako stoje u redu uz natpis „Tačka pucanja“.

Njegova izjava da su bi žene u Britaniji mogle postati žrtve masovnih seksualnih napada migranata su, takođe, izazvale kontraverze, a nadbiskup kenterberijski Džastin Velbi ga je optužio da „daje legitimitet rasizmu“.

Na kraju je, međutim, Faraž trijumfovao, ocenjuje AFP.

Radost, koju mu je pobeda donela, mogla se videti kada se vratio u Evropski parlament nakon referenduma, na kojem su građani Velike Britanije glasali za izlazak iz EU.

„Kada sam došao ovde pre 17 godina i rekao da želim da predvodim kampanju kako bi izveo Britaniju iz EU, svi ste mi se smejali, ali se sada ne smejete“, rekao je Faraž.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.