U trendu

Ko je novi Putinov saradnik?

Predsednik Rusije Vladimir Putin „oslobodio“ je šefa administracije Sergeja Ivanova i na njegovo mesto imenovao Antona Vajna (44). Vajn je Estonac po nacionalnosti, rođen u Talinu.

Putin je objasnio da je Ivanov sam tražio da ga prebaci na novu dužnost. Predsednik Putin je naglasio da je bio zadovoljan radom Ivanova koji je lično predložio za svog naslednika Antona Vajnoa.

“Poštovani Sergeje Borisoviču, mi smo mnogo godina radili zajedno i uspešno. Zadovoljan sam kako ste obavljali zadatke“, rekao je Putin.

Ubuduće će Ivanov biti Putinov specijalni predstavnik za pitanja ekologije, zaštite prirode, kao i transporta.

Do sada je Anton Vajno bio zamenik rukovodioca predsedničke administracije. Završio je prestižni Moskovski državni institut međunarodnih odnosa. Interesantno je da je njegov deda Karlo Vajno u vreme SSSR bio prvi sekretar Centralnog komiteta KP Estonije. Antonov otac Eduard Vajno obavlja dužnosti u privrednoj komori Rusije.

Anton Vajno je po završetku studija radio u ruskoj ambasadi u Japanu, a zatim u Ministarstvu spoljnih poslova, odakle je prešao 2004. godine u predsednički protokol. Od 2008. je u aparatu vlade, a zatim je prešao u predsedničku administraciju. Govori engleski i japanski.

Ivanov je stari Putinov saradnik. Završio je filologiju, govori engleski i švedski, a zatim ima više kurseve KGB. Dogurao je do jednog od rukovodilaca spoljne obaveštajne službe. Kao obaveštajac je radio u Skandinaviji i Africi. Bio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije, ministar odbrane, potpredsednik ruske vlade i na kraju rukovodilac predsedničke administracije. Ima čin general-pukovnika.

Ivanov je 2008. godine bio suparnik Dmitriju Medvedevu za naslednika Putina, na mestu predsednika. Ali, na kraju se Putin opredelio za Medvedeva. Ivanov je veliki zaljubljenik u košarku, na svim je utakmicama reprezentacije, ali i armejskog CSKA.

Za vreme razgovora sa Putinom Vajno je kazao da veliki značaj ima analitički rad predsedničke administracije koja analizira politička i socioekonomska pitanja kao i događaje na međunarodnoj areni. On je naglasio da posebno smatra važnim posao koji je Sergej Ivanov obavljao po zadaku od predsednika, a to je borba protiv korupcije. Vajno je dodao da će taj posao biti nastavljen u saradnji sa Vladom, parlamentom kao i subjektima federacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.