U trendu

Sudija Latanci:Dokazana Šešeljeva krivica

Članica raspravnog veća Flavija Latanci (Flavia Lattanzzi) usprotivila se današnjoj oslobadjajućoj presudi koju je, većinom glasova, Haški tribunal izrekao Vojslavu Šešelju i ocenila da je tokom sudjenja dokazana Šešeljeva krivica i postojanje udruženog zločinačkog poduhvata protiv Muslimana i Hrvata, 1991-93.

U izdvojenom suprotnom mišljenju, sudija Latanci je ocenila da je za nalaze presude dato „nedovoljno obrazloženje ili da obrazloženja uopšte nije bilo“.

„Smatram, takodje, da se većina sudija oslonila na nerelavanta razmatranja kako bi Šešelja izuzela od odgovornosti“, ocenila je Latanci.

Ona je navela da njene kolege Žan-Klod Antoneti (Jean-Claude Antonetti) i Mandaje Nijang (Mandiaye Niang) nisu uzeli u obzir celokupne dokaze Tužilaštva, već su se „smišljeno fokusirali na retke dokaze odbrane“.

„To, na primer, dovodi većinu sudija da prisilno premeštanje autobusima nesrba iz njihovih sela smatra operacijom ‘humanitarne pomoći’, što nije razuman zaključak, s obzirom na dokaze u spisu“, naglasila je sudija Latanci.

Prema njenom mišljenju, većina je, kao relevantne za odlučivanje o zločinima na terenu i odgovornosti za njih, pogrešno primenila činjenice iz opšteg okvira o istoriji sukoba u bivšoj Jugoslaviji, poput nezakonite secesije Hrvatske i BiH.

„Rat, koji većina sudija kao da smatra legitimnim zato što je bio usmeren na zaštitu interesa Srba, kao i činjenica da su se nesrbi naoružavali, proglašeni su relevantnim za isključivanje postojanja raširenih ili sistematskih napada u Hrvatskoj i BiH, kao i da se odbace zločini uništenja sela i verskih objekata“, ocenila je Latanci.

Po njoj, dokazano je da je bilo sistematskih napada na civile u Hrvatskoj i BiH i da su zločini protiv čovečnosti počinjeni i u Vojvodini, odnosno u Hrtkovcima.

„Isto tako, dobili smo obilje dokaza o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata u kojem su učestvovali Vojislav Šešelj i drugi pripadnici srpskih snaga… Cilj tog poduhvata… bio je da prisili nesrbe, činjenjem zločina, da napuste delove teritorije bivše Jugoslavije“, naglasila je italijanska sutkinja.

Šešelj je, po oceni sutkinje Latanci, imao zločinačku nameru i fizički je počinio progon u Hrtkovcima „u obliku javnog i direktnog nipodaštavanja nesrpskih civila“ na mitingu u tom selu, 6. maja 1992.

„Imamo i sve potrebne dokaze za zaključak da je Šešelj podsticao zločine iz optužnice (sa izuzetkom pljačke) kroz svoje zapaljive govore, pozivajući jasno i direktno na proterivanje i prisilno premeštanje nesrba“, podvukla je Latanci.

Precizirala je da je Šešelj nazivao Hrvate „majmunima“ i „vampirima“ i tvrdio da su kukavice, a da je Muslimane nazivao „balijama“ i „pogani“, „što je sam preveo kao izmet“.

„Držim da je upotrebom tih termina, zajedno sa stalnim pominjanjem „genocida“ koji su Hrvati počinili u Drugom svetskom ratu i geslima „oko za oko, zub za zub“ i „osveta je slepa“, Šešelj preuzeo rizik da će biti počinjena ubistva, mučenje, okrutni postupci i razaranja kako bi bio postignut cilj udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je učestvovao“, napisala je u suprotnom mišljenju sutkinja Latanci.

Šešelj je, po tom mišljenju, odgovoran i za pomaganje i podržavanje zločina koji su počinili dobrovoljci koje je slao na ratišta, a koje je, po Latancijevoj, „kontrolisao gvozdenom pesnicom“. Oni su, prema dokazima, Šešelja smatrali „bogom“ ili „vrhovnim komandantom“.

Nalaz iz presude da su dobrovoljci koje je Šešelj slao na ratišta tamo bili uključeni u zvanične vojne snage, Latanci posmatra kao dokaz postojanja udruženog zločinačkog poduhvata, a ne kao pokazatelj da Šešelj nije imao kontrolu nad njima, kao većina sudija.

Latanci je kolegama zamerila i što su zanemarili klimu zastrašivanja svedoka koju je Šešelj stvorio.

„Posle čitanja presude većine sudija, osećala sam se kao da sam bačena nazad, u vreme u ljudskoj istoriji, stolećima pre, kada su Rimljani, da bi opravdali svoja krvava osvajanja i ubistva svojih političkih protivnika u gradjanskim ratovima, govorili: Za vreme rata, zakoni zaćute“, rekla je ona.

Većinom glasova sudija Antonetija i Nijanga, Tribunal je danas Šešelja oslobodio krivice po svih devet tačaka optužnice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.