Nega stopala

Stopala su deo našeg tela o kome najčešće ne razmišljamo. Služe za hodanje, trčanje, skakanje… i to je otprilike to. Setićemo se da ih negujemo ukoliko ih povredimo, ukoliko od neadekvatne obuće ili prevelikog napora dobijemo rane, plikove, žuljeve. Ostatak vremena ne razmišljamo o njima, što i nije baš fer – u toku prosečnog životnog veka stopala pređu 100.000 kilometara i treba im pomoći u tome.

Dodatni razlog za negu stopala je taj što ide leto. Ukoliko vam stopala i nisu baš u najboljem izdanju, za to ste do sada znali samo vi, jer su ih čizme i cipele krile od pogleda drugih. Međutim, sa dolaskom leta i prelepih otvorenih sandala i papuča koje ćete svakako želeti da „prošetate“ gradom, vaša stopala moći će da vide svi – a, priznaćete, ranjava ili žuljevita stopala baš i nisu privlačan prizor, čak ni u „naj-kul“ sandalama u gradu. Zato, bacite se na posao, to jest, na pripremu svojih stopala za pokazivanje – a mi ćemo vam predložiti kako.

Za početak, uklonite stari lak; predugo držanje laka može da ošteti vaše nokte. Svakodnevno potapajte stopala u toplu vodu (nipošto vruću!) u trajanju od tri minuta; toploj vodi dodajte neku opuštajuću kupku za stopala. Palčevima dobro izmasirajte tabane i prste – to neverovatno dobro opušta i oslobađa od stresa. Kada ste završili sa kupkom, stopala dobro osušite, naročito deo između prstiju (nedovoljno sušenje je jedan od glavnih „krivaca“ za razvijanje gljivica na stopalima). Nokte secite ravno, da ne bi urastali i oblikujte ih turpijom, potezom u jednom smeru.

Kako biste omekšali tvrdu kožu, nanesite neki piling za stopala. Tvrdu kožu sastružite turpijom za pete, a zatim isperite. Utrljajte umirujuću kremu za stopala – prvo između prstiju, a zatim i na cela stopala. Osim ukoliko niste srećnik ili srećnica kojima se noge nikad ne znoje, koristite parfimisani puder za stopala ili antiperspirant kremu za stopala, za upijanje suvišne vlage, sprečavanje prekomernog znojenja i neprijatnih mirisa. Ukoliko su vam stopala umorna (od dugog pešačenja, na primer), možete upotrebiti neki gel za stopala koji hladi.

Šta na kraju? Naravno, „uskočite“ u te super sandalice ili papuče koje ste kupili, i pokažite svima kako super ta obuća izgleda na vašim lepim i negovanim stopalima.

Ostavite komentar

Ostavite komentar