Disciplina kičme: Neukusu treba reći ne

Dušan Kojić Koja je krajem 1981. godine formirao Disciplinu kičme. Do tada je svirao u grupi Šarlo Akrobata, koja je nastala iz Limunovog drveta, u kom je, takodje, svirao. Nesvakidašnja muzika im je u početku pravila velike probleme, jer veliki broj diskografskih kuća odbija da objavi album.

Prvi album grupi nije doneo gotovo nikakav proboj. Uprkos tome su često držali koncerte, uglavnom po većim gradovima. Tek drugi album donosi medijske i koncertne hitove, koji grupi obezbedjuju širu publiku.

Album objavljen 1987. godine je sadržao pet verzija ,,Dečije pesme“ koja je sadržala dobro poznati cinični refren ,,Nije dobro Bijelo dugme, nije dobra Katarina, šta je dobro, šta nam treba, Kičme, Kičme disciplina”. Engleska verzija ove pesme kasnije je emitovana na MTV programu.

Album iz 1991. godine je doneo pesmu ,,Buka u modi“, koja je na protestima u Srbiji, zime 1996/97. godine postala nezvanična himna.

Sa početkom rata, januara 1992. godine Koja odlazi u London, gde je najpre svirao sa Dadom iz Zabranjenog pušenja po klubovima, a potom je bio u bendovima Lost Children, It’ s Good To Smoke i Brushstick blues band.

Ubrzo Koja počinje da koristi umetničko ime Black Tooth (Crni zub) i osniva grupu Disciplin A Kitschme sa crnom pevačicom Gofie Bebe, koja do tada nije imala pevačkog iskustva. Nova grupa je najpre nastupala po klubovima, da bi novim singlovima i albumima stekli solidnu popularnost u Britaniji i Americi, naravno i u bivšim republikama SFRJ. Poslednjih godina grupa je održala i par koncerata u Srbiji i Makedoniji.

Koja je radio muziku za filmove ,,Dečko koji obećava” i ,,Kako je propao rokenrol“, a imao je i uloge u ovim filmovima. Takođe, radio je i u Studiju B jedno vreme.

Posetite oficijalnu Fejsbuk stranu benda Disciplina kičme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

disciplina kicmerok
Komentari (0)
Dodaj komentar