Murea: vulkansko ostrvo u obliku srca

Prvi pogled na Mureu (Moorea) iz vazduha je čaroban. Bivši vulkan šiljatih stena uzdignut iz lagune izgleda nestvarno lepo. Ovo ostrvo u obliku srca idealno je za ljubavne parove, jer je, kažu neki, to mesto s najjačom ženskom energijom na našoj planeti. Murea je manja sestra Tahitija, od kojeg je udaljena samo pola sata vožnje brodom. Za razliku od Bora Bore, Murea oduševljava ne samo lepotom nego i mogućostima. Široke plaže, misteriozni šiljati vrhunci neobičnih oblika obučeni u tamnu džunglu, dva duboka zaliva, tirkizna laguna oko ostrva i nekoliko šarmantnih sela, a sve to uz šezdesetak kilometara dugačak put oko ostrva.
Iako je pogled na Mureu iz vazduha predivan, posle sletanja na ostrvo utisak postaje još bolji. Posle uspavane Bora Bore, ovde se konačno nešto događa. Hoteli su na ostrvu, a ne na atolima, tako da je jednostavno iznajmiti automobil, uzeti vodiča i krenuti u istraživanje ostrva ili traženje restorana. Pored tirkiznog dna lagune, na Murei postoji i nekoliko pravih plaža do kojih je lako doći, a najbolja je Teavaro, koju delom zauzima luksuzni hotel Sofitel, a delom je javna. Put prolazi i kraj predivno uređenog golf igrališta koje se nalazi pored aerodroma.
Zalivi Cook’s Bay i Opunohu duboko zalaze prema sredini kratera davno ugašenog vulkana. Između njih se uzdiže sveta planina Rotui (899 m). Na obroncima se mogu pronaći ostaci ratničke civilizacije Mao’hi, kao i misteriozni ostaci hramova – Marae. Centralnim delom ostrva dominira Tohiea (1.207 metara) i još desetak vrhova viših od 700 metara. U dolinama se za vreme jakih kiša mogu videti visoki i uski slapovi. Život na Murei uglavnom se odvija oko puta koji krivuda uz obalu. Uz njega živi skoro čitavo stanovništvo. Unutrašnjost je poljoprivredna i manje-više neprohodna, osim do vidikovca Belvedere, s kojeg se pruža pogled na dva zaliva i Rotui.
Ovde su najveće plantaže ananasa, a ima i vanile. Na obali je nekoliko naselja uz put. Ne mogu se uporediti s evropskim gradićima, jer nemaju ni trg, ni klasični centar, ali tu se mogu naći trgovine, kafići, restorani. Najgušća naselja su Pao Pao i okolina zaliva Cook’s Bay. Na ostrvu su tri luksuzna hotela svetskih lanaca. Ostali su povoljniji i manji, a posebnost su privatni pansioni (Fare). Generalno, cene su još uvek više nego u Evropi, ali i niže nego na Bora Bori.
Salata za ručak s vodom i koka-kolom za dve osobe košta oko 30 evra, večera u poznatom Te Honu Iti oko 100 evra. Restoran je poznat po tome što tokom večere gazda hrani raže i ajkule sirovom ribom, a pošto je laguna duboka najviše pola metra, nije teško zaključiti da plivanje može biti zanimljivo. Ajkule su ovde, kao i na drugim pacifičkim ostrvima, vrlo česte, ali niko ih se ne boji preterano. One u lagunama su manje, možda do dva metra, i nisu opasne ni agresivne. Imaju dovoljno hrane. Veće su sa spoljašnje strane atola i njih možete videti samo prilikom ronjenja na posebnim lokacijama, što i jeste vrhunski adrenalinski doživljaj. Ne zna se ni za jedan slučaj napada na ronioca, barem tako kažu u ronilačkim centrima, ali ipak treba biti oprezan.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bora borakukov zalivlagunamoremureaopdmoropunohuostrvopao paopolinezijaputovanjarotuitahititurizam
Komentari (0)
Dodaj komentar