Kraljica pustinje (video)

Žanr: biografski, drama, istorijski
Trajanje: 128 min
Zemlja porekla: SAD, Maroka, 2015

Glavne uloge: Džejms Franko (James Franco), Nikol Kidman (Nicole Kidman), Demijan Luis (Damian Lewis), Robert Patinson (Robert Pattinson)
Scenario: Verner Hercog (Werner Herzog)
Režija: Verner Hercog (Werner Herzog)

SINOPSIS

Ovaj film je hronika života Gertrude Bel, putnika, pisca, arheologa, istraživača, kartografa i političkog atašea Britanskog carstva na početku XX veka.

O FILMU

Dugo očekivani film proslavljenog nemačkog reditelja, Oskarom nagrađenog Vernera Hercoga, „Kraljica pustinje”, sa oskarovkom Nikol Kidman, Džejmsom Frankom i Robertom Patinsonom u glavnim ulogama, posle odličnog prijema kod publike na ovogodišnjem Festu, o čemu svedoči do poslednjeg mesta ispunjena velika sala Sava centra i aplauz na kraju projekcije, „Kraljica pustinje” kreće u osvajanje filmskih sladokusaca širom Srbije.

Može li pustinja podariti slomljenom ženskom srcu više ljubavi nego ijedan muškarac na svetu? Da li snovi život čine lepšim onda kad postanu stvarnost ili kad shvatimo da smo oduvek sanjali pogrešne? I tek tada, snagom hiljadu uragana sve do jednog poželimo i u dahu proživimo one prave. Pola veka nakon što je britanski arheolog, avanturista, pisac i vojnik Edvard Tomas Lorens, zahvaljujući ulozi u revolucionarnoj pobuni Arapa protiv turske vladavine tokom Prvog svetskog rata, izrastao u romantični mit o Lorensu od Arabije, na veliko platno stiže nam i njegov ženski pandan – “Kraljica pustinje”. Epska saga o požudi, strasti, istraživačkoj avanturi i tragičnoj ljubavi heroine tadašnjeg Ujedinjenog Kraljevstva, neustrašive Gertrurde Bel.

„Kraljica pustinje“ bazirana je na životu britanske književnice, arheologa, istraživača i agenta ostrvske tajne službe. Pripoveda nam o borbi mlade junakinje tokom njenih dvadesetih godina sa brojnim životnim izazovima, koji su je od žene zaljubljene u muškarca pretvorili u strastvenog istraživača predela opustošenih ratom i prirodom. Snimana u Maroku i Jordanu, carskom Marakešu i mističnoj Petri, „Kraljica pustinje“ vraća nas u zlatno doba Holivuda, kad je Istok mamio Zapad, vaskrsavajući u suncem spečenom tlu svoje najveće mitove i legende. Zarobljena između „1001. noći“ i ženskog „Indijane Džounsa“, ova spektakularna drama nominovana na Berlinskom filmskom festivalu za Zlatnog medveda, potresna je, ali i avanturistička ispovest slomljenog srca rođenog da savlada pustinju, ali ne i ljubav.

O REŽISERU

Verner Hercog Stipetić (reditelj)
Nemački je filmski reditelj i scenarista, poznat po hrabrom, gotovo gerilskom načinu snimanja filmova. Smatra se jednim od najznačajnijih pripadnika novog nemačkog filma. Najpoznatiji je po filmskoj saradnji sa ekscentričnim glumcem Klausom Kinskim, sa kojim je snimio čak pet filmova. Za dokumentarni film „Susreti na kraju sveta“ (2007) nominovan je za Oskara za najbolji dokumentarac, dok su čak četiri njegova ostvarenja nominovana za Zlatnu palmu na Kanskom festivalu.

Oficijelni sajt: Queen of the Desert (2015)
Premijera: FEST 2016. godine

Ostavite komentar