najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Palme u snegu (video)

Žanr: romantična drama
Trajanje: 163 min
Zemlja porekla: Španija

Glavne uloge: Laia Costa, Mario Kasas (Mario Casas), Adriana Ugarte
Scenario: Sergio G. Sanchez, Luz Gabas (roman)
Režija: Fernando Gonzales Molina (Fernando Gonzalez Molina)

SINOPSIS

Godine 1954, mladić Kilijan ostavlja za sobom sneg na planinama španske pokrajine Uesko kako bi zajedno sa bratom Hakobom otputovao u nepoznate, daleke i egzotične predele. U unutrašnjosti večno raskošno zelene i tople španske kolonije, otac ih dočekuje na plantaži Sampaka, na kojoj se uzgaja najbolji kakao na svetu. Tamo mladići otkrivaju lakoću socijalnog života u poređenju sa krutim društvenim odnosima u rodnoj im grudi. Deleći sa meštanima naporan rad neophodan kako bi se napravio savršen kakao, uče razlike i kulturne sličnosti između kolonijalnog i autohtonog, kao i pravo značenje reči prijateljstvo, strast, ljubav i mržnja.

Jedan od njih dvojice probaće, međutim, zabranjenu voćku „edenskog vrta“ i zaljubiti se svim svojim bićem u lepu domorotkinju Bisilu. Njegova ljubav prema njoj, uramljena u složene istorijske okolnosti, kao i netrpeljivost koja se stvara između doseljenika i starosedelaca na ostrvu, zauvek će izmeniti odnos između braće, promeniti tok njihovih života i gurnuti ih pod veo tajne. Sve dok se Hakobova ćerka Klarense, zaintrigirana slučajno pronađenim pismom iz Afrike, iz snežnog seoceta ne bude otisnula put Gvineje. Tamo će otkriti potresnu priču o zabranjenoj ljubavi začetoj u burnim vremenima istorijskih prevrata, koja će učiniti da poveruje kako snagom volje i iskrenih osećanja mogu procvetati palme u snegu…

O FILMU

„Ponekad je najduže putovanje udaljenost između dvoje ljudi. Samo ponekad palme izrastu u snegu…”

Da li ste nekada voleli toliko snažno da vam se činilo da biste za tu ljubav mogli umreti, ali i ubiti? „Palme u snegu“, film reditelja romantičnih drama „Tri metra iznad neba“ i „Želim te“ i serije „Pakov svet“ Fernanda Gonzalesa Moline, sa najpopularnijim španskim mladim glumcem Mariom Kasasom ponovo u glavnoj ulozi, upravo je priča o takvoj ljubavi. Onoj čiji puls kuca kroz generacije jedne porodice, iako je oduvek bila tajna zaboravljena u pesku dalekog Bioka, nekada poznatog kao ostrvo Fernanda Poa.

Pet nominacija za najprestižniju godišnju nagradu Španske akademije filmske umetnosti i nauka „Goja 2016“ – najbolja pesma, kostim, šminka, produkcija i dizajn, kao i četiri nominacije za nagradu „Gaudi 2016“ – najbolji vizuelni efekti, produkcija, kostim i fotografija.

Zasnovan na istoimenom romanu spisateljice Luz Gabas, film „Palme u snegu“ govore o odrastanju dvojice muškaraca na afričkim plantažama kakaoa, gde su mnogi Španci u kolonijalno doba potražili bolje sutra. Novela je objavljena 2012. i za kratko vreme je, sa tiražom od 500.000 primeraka, postala bestseler. Autorki su kao inspiracija poslužila iskustva španskih doseljenika, koji su na Bioko došli sa snovima o lepšoj budućnosti. Zanimljivo je to da su se u stvarnom životu među njima našli otac, kao i deda i baba Gabasove, koji su zajedno sa ostalim kolonistima radili na tamošnjim plantažama kakaoa, napustivši selo u zavejanim planinama.

Film je, sa budžetom od čak 10.000.000 evra, većim delom sniman na Kanarskim ostrvima, gde je ekipa „oživela“ legendarnu Sampaka plantažu, pri tom posadivši više od 400 palmi i napravivši pravo afričko selo. Osim na Kanarima, gde je snimanje trajalo deset nedelja, dve nedelje se radilo i u Kolumbiji, a u Ueski tri. Na setu je bilo angažovano 70 glumaca, 200 tehničara i još 2.000 pomoćnih radnika, što „Palme u snegu“ čini najvećim španskih filmskim projektom u poslednje vreme.

Oficijelni sajt: Palmeras en la nieve (2015)

Premijera: 11. februar 2016. godine

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.