Veliki Getsbi

Žanr: drama, romansa, 3D
Trajanje: 142 min.

Glavne uloge: Leonardo di Kaprio (Leonardo DiCaprio), Džoel Edžerton (Joel Edgerton), Tobi Megvajer (Tobey Maguire), Ajla Fišer (Isla Fisher), Keri Maligan (Carey Mulligan)
Scenario: Baz Lurman (Baz Luhrmann), Kreg Pirs (Craig Pearce), F. Skot Ficdžerald (F. Scott Fitzgerald) – roman
Režija: Baz Lurman (Baz Luhrmann)

SINOPSIS
Provincijalac Nik Karavej opčinjen je raskošnim svetom svog suseda Džeja Getsbija. U potrazi za ostvarenjem svog američkog sna, Nik biva uvučen u očaravajući svet, ali svet pun iluzija, ljubavi i prevara. Uskoro će Karavej uvideti pukotine u Getsbijevom novokomponovanom bogatom životu, u kojem vrebaju opsesije, ludilo i tragedija. Njujork 1922. godine grad je oslobođenog morala, svetlucavog džeza i kraljeva ulice.
O FILMU
Film je adaptacija romana F. Skota Ficdžeralda smeštenog na Long Ajlend. U svojoj adaptaciji kultnog romana Skota Ficdžeralda "Veliki Getsbi" reditelj Baz Lurman kombinuje svoj prepoznatljiv muzički i vizuelni stil pripovedanja sa 3D tehnologijom. Nik Karavej, narator priče, a u filmu i kreator knjige o Velikom Getsbiju, opisuje svog prvog suseda, koga upoznaje kada se doseli u Njujork. Radnja romana i filma smeštena je u dvadesete godine prošlog veka. "To je knjiga koja se najlakše pretvara u film. Dugo sam mislio o tome kako moram da je ekranizujem", rekao je Lurman. Prvi korak u tom procesu bilo je dobijanje prava za adaptaciju knjige, a drugi odabir glumca koji će najbolje oslikati lik Džeja Getsbija. "Dugo sam u tajnosti radio na pripremi filma. Međutim, sve vreme sam znao kome bih voleo da pripadne ta uloga. To uopšte nije bilo teško. A zašto? Zato što je kompletna ličnost, odličan glumac, romantičan, glamurozan…"
Leonardo di Kaprio, koji je već sarađivao s Lurmanom na filmu "Romeo i Julija", bio je očigledan izbor za naslovnu ulogu. "Pročitao sam knjigu još u srednjoj školi i bio sam veoma dirnut pričom, a drugi put sam je pročitao kada mi je Baz doneo scenario. Bio je to težak posao, jer velika je odgovornost napraviti nezaboravan film, koji će zauvek biti povezan s jednim od najvećih romana svih vremena", rekao je Di Kaprio. Roman otkriva svet i priču o Njujorku, o gradu koji je, po Ficdžeraldu, gajio lažni sjaj, ali to je i priča o gradu u kom je ovaj pisac pronašao inspiraciju za svoj rad.
Tim producenata koje je okupio reditelj smatra da Baz Lurman više nego bilo ko drugi može da zamisli, a onda i da približi publici neko drugo vreme; taj davni, izgubljeni svet zaslepljujuće privlačnosti, ekstravagancije i snova. "Ficdžerald je najbolje osetio probleme moralne prirode i da stvari nisu mogle da idu gore. Kao da je osetio i današnju krizu. Mogla bi se povući paralela. Zato smo došli u Njujork, jer smo hteli bolje da sagledamo i uporedimo kulturu i razmišljanje nekadašnje džez epohe i današnjeg vremena", rekao je Lurman. Iako je ovo specifična adaptacija, integritet priče je netaknut. Džej Getsbi odrastao je u siromašnoj porodici. Pre nego što je otišao u rat, sreo je devojku Dejzi, u koju se zaljubio i koja mu je obećala da će ga čekati kada se vrati. Međutim, u njen život je ušao bogati Tom Bjukenan i Džej Getsbi se nada, da će, ako napravi nešto veliko od sebe, uspeti da je vrati.
Di Kaprio kaže: "Getsbi je neverovatan lik. On je oličenje onoga što se zove američki san, onog što zamišljamo da bismo mogli biti… A on to sve radi iz ljubavi prema jednoj ženi. Kada sve sagledate, i ta njegova ljubav je pogodna za interpretaciju. Da li je on stvarno zaljubljen u tu ženu? Da li je Dejzi samo manifestacija njegovih snova? Ja mislim da je on izgubljeni romantik, ali i usamljenik koji traga za nečim čime bi popunio prazninu svog života." Nik Karavej je pripovedač. "Veoma sam se radovao ovom filmu. U njemu ima mnogo lepote i spektakla, ali je veoma utemeljen u karakternim pričama i kompleksnim likovima", rekao je Tobi Megvajer, kome je pripala uloga Karaveja. "Mislim da je Nik jedini Getsbijev istinski prijatelj. Interesuje se za njega kao ličnost, a ne za njegovo bogatstvo", naveo je Di Kaprio. "Nik je oličenje svih osoba koje tragaju za nekim svojim pravim putem. On je osetljiv, umetnička duša i posmatrač", nadovezuje se Megvajer. Nik Karavej, neiskvareni mladić koji se doseljava iz manjeg mesta, postaje prvi komšija Džeja Getsbija. "Nik je za nas svakako bio vodeća moralna ličnost. On nas provlači kroz taj moralni segment priče i na kraju je i sam spreman da sazna ko je i šta je."
Glumica Keri Maligan oslikava glavni lik, Dejzi Bjukenan. Ona je Getsbijeva opsesija. "Kada Dejzi kaže nešto, ona tako stvarno i misli, ali samo pet minuta kasnije ona na to više i ne pomišlja. Ona kao da živi u nekom filmu. Bilo mi je zanimljivo da je igram", rekla je glumica. Glumac Leonardo di Kaprio upoznao je reditelj Baza Lurmana sa svetski priznatim muzičarem Džej Zijem, koji se našao u ulozi izvršnog producenta, ali i muzičkog saradnika. Savremeni muzički stil usklađen je s duhom vremena džeza. Muzički saradnici ističu da je cilj bio ispuniti sva očekivanja. S jedne strane, to je srceparajuća priča o neostvarenom snu, a s druge strane ona oslikava dekadentan svet. Cilj je bio da se uključi jedan bombastičan, glasan, uzbudljiv zvuk hiphopa i ulice, kao i muzika koja izražava tragičnu romantiku i ljubav. "Ovaj album je neverovatan. To nije muzika prikladna za klubove. To je za vožnju, sa spuštenim prozorima". Bijonse, Lana del Rej, Andre 3000 samo su neki od izvođača.
O REŽISERU
Baz Lurman (reditelj)
Osvojio je maštu naroda i kritičara na međunarodnom nivou raznovrsnim komercijalno uspešnim projektima u području filma, opere, pozorišta, muzike, multimedija i dešavanja. Režirao je nekoliko uspešnih naslova, među kojima su "Australija", "Mulen ruž", "Romeo i Julija". "Mulen ruž" je otvorio Kanski festival 2001. godine, a ubrzo se našao na poziciji broj jedan u Francuskoj, Engleskoj, Švajcarskoj itd.
O GLUMCIMA
Leonardo di Kaprio (Džej Getsbi)
Jedan je od najboljih glumaca današnjice. Na samom početku karijere bio je nominovan za nagrade Zlatni globus i Oskar za sporednu mušku ulogu u filmu "Šta muči Gilberta Grejpa". "Leomanija" kreće 1997. godine ulogom Džeka Dosona u filmu "Titanik". Briljantan glumački talenat pokazuje u filmovima "Uhvati me ako možeš", "Krvavi dijamant", "Avijatičar", "Bande Njujorka", "Dvostruka igra", "Zatvoreno ostrvo" i "Početak". Iako je više puta nominovan za najprestižniju filmsku nagradu, Oskar, još uvek je nije osvojio.
Keri Maligan (Dejzi Bjukenan)
Mlada engleska glumica dosad je već nominovana za nekoliko prestižnih nagrada: Oskar, BAFTA, Zlatni globus. Glumila je u filmovima "Gordost i predrasuda", "Narodni neprijatelj", "Novac nikad ne spava" itd. Uloga na Brodveju, u drami Antona P. Čehova "Galeb", donela joj je brojne pozitivne kritike.
Tobi Megvajer (Nik Karavej)
Sarađivao je s mnogim poznatim rediteljima, kao i sa značajnim glumčkim imenima. Veliku popularnost stekao je ulogom "Spajdermen" (2002), koji se, sa svojim nastavcima, smatra jednom od najuspešnijih franšiza svih vremena. Oprobao se i u ulozi producenta.
Oficijelni sajt

Premijera: 15. maj 2013. godine u Centru "Sava"

Ostavite komentar