U trendu

Balet „Jedan“ otvara Festival koreografskih minijatura u NP

BEOGRAD – Festival koreografskih minijatura (FKM) svečano će biti otvoren premijerom baleta „Jedan“ koreografkinje Sanje Ninković 7. oktobra na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu, najavili su organizatori.

Balet „Jedan“ je produkcija Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS) koje, kao organizator Festivala i borac za bolji status umetničke igre u zemlji, posebnu pažnju poklanja domaćim stvaraocima kroz podršku za dalji rad i promociju.

Shodno tome, UBUS svake godine u okviru takmičarskog programa festivala dodeljuje jedinstvenu nagradu Ohrabrenje koreografu iz Srbije.

Nagrađeni dobija sredstva i podršku za realizaciju celovečernje predstave koja premijerno biva izvedena u okviru revijalnog programa narednog FKM-a, a nakon toga i na drugim plesnim scenama u gradovima Srbije.
Predstava „Jedan“, u koreografiji i režiji Sanje Ninković, prošlogodišnje dobitnice Ohrabrenja, inače solistkinje Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, inspirisana je temom filma „Jastog“ savremenog grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa.

Reč je o crnohumornoj i satiričnoj priči koja prati jednog muškarca u distopijskom društvu u kom je neprihvatljivo biti sam, bez emotivnog partnera.

Muziku potpisuju Maja Ćurčić i Marko Đukić, asistent koreografa je Marija Bajčetić, a izvođači su igrači Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Kolarov, Ivana Savić Jaćić, Brankica Mandić, Miloš Marjan, Olga Olćan, Miloš Živanović, Dušan Milosavljević, Sanja Ninković i Ana Ivančević.

Pored baletskih igrača, u predstavi učestvuje i glumica Aleksandra Bibić Kolarov. Kostim i scenografiju zajedno potpisuju koreograf i učesnici.
Festival koreografskih minijatura traje do 25. oktobra u Narodnom pozorištu u Beogradu i Domu kulture Studentski grad.

Ove godine festival povlači paralelu od začetnice savremene igre u Srbiji Mage Magazinović do aktuelne umetničke igre i otvara pitanja – šta je nekada bilo savremeno, a šta je danas; kao i – šta se smatra inovacijama u umetnosti u današnjem trenutku.

Istovremeno poziva na negovanje i da se ne zaboravi sopstvena istorija i njeni delatnici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.