U trendu

Belgrade Waterfront: Izložba o Luki Ćeloviću

BEOGRAD – U okviru tradicionalne manifestacije Dani evropske baštine, koja promoviše kulturno nasleđe Beograda, u Prodajnom centru Belgrade Waterfronta dva naredna vikenda biće upriličena multimedijalna izložba o najvećem zadužbinaru Univerziteta u Beogradu i osnivaču nekadašnje Beogradske zadruge – privredniku Luki Ćeloviću.

Kako je saopštio Belgrade Waterfront, posetioci će izložbu moći da vide u subotu, 28. septembra, od 11 do 22 sata i u nedelju, 29. septembra, od 11 do 17 sati, kao i narednog vikenda, 5. i 6. oktobra, u isto vreme.

Postavka pod nazivom „Kultura, umetnost i zabava kao deo radne etike – knjige i muzika Luke Ćelovića Trebinjca“, organizovana u saradnji kompanije Belgrade Waterfront sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“, prikazaće lik i delo ovog uspešnog privrednika koji je svojim radom neizmerno uticao na razvoj savremenog Beograda, kaže se u saopštenju.

Prateći temu ovogodišnje manifestacije – umetnost i zabava, izložba će se sastojati od 18 panela, video materijala koji će se emitovati u izložbenom prostoru i postavke kopija knjiga i muzikalija koje će oslikati živopisnu biografiju Luke Ćelovića.

Prvi beogradski uređen park, izgradnja velikog dela Savamale, osnivanje Beogradske zadruge i Fonda za pomaganje akademskog pevačkog društva „Obilić“, samo su neka od dela ovog dobrotvora, sa kojima će posetioci moći da se upoznaju.

Izložbu će upotpuniti primerci dnevnih novina, časopisa i ostali istorijski detalji koji će pružiti direktan uvid u kulturno-umetnički razvoj prestonice i različite vidove zabavnih sadržaja tog vremena.

Vredno radeći na unapređenju srpske prestonice i verujući da je znanje moć, Luka Ćelović ostavio je Beogradu prostore za iskazivanje tog znanja, ali i mesta umetničkog, kulturnog i naučnog izraza srpskog građanskog društva.

Autor izložbe Adam Sofronijević Beograđanima i njihovim gostima donosi šarmantno upakovanu priču o važnosti stvaranja i razmišljanja o nasleđu za generacije koje dolaze, ističe se u saopštenju Belgrade Waterfronta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.