U trendu

Bitstreams: IzloĹžba digitalne umetnosti

U kratkom istorijatu novih medija i digitalne umetnosti, Whitney Museum of American Art zauzima posebno mesto. Ova institucija je bila jedan od prvih muzeja koji je snažno podržavao napore umetnika u oblastima novog izraza i primene savremenih tehnologija. Tu svoju tradiciju Whitney nastavlja i sledeće godine sa izložbom Bitstreams, koja će biti otvorena 22. marta 2001. godine.

Bavljenje novim formama u umetnosti je za ovu instituciju počelo 1994. godine, kada su prikazani prvi net.art radovi, a početkom ove godine su dela „digitalnih“ umetnika bila izlagana na prestiĹžnom bijenalu savremene umetnosti koji se odrĹžava u Whitney muzeju. Ono ĹĄto organizatori pomenutog događaja najavljuju je izvesna evolucija u upotrebi novih tehnologija od strane umetnika. Već se govori o drugoj fazi ovakvog stvaralaĹĄtva, u kojoj se akcenat sa tehnike pomera na sadrĹžaj i ideje. Umetnici nisu viĹĄe fokusirani na mogućnosti novih tehnologija i one su sada, jednostavno, njihov alat kojim ispituju vaĹžne teme i ljudske emocije.

U martu 2001. će publiku dočekati radovi 30 umetnika među kojima su slikari, skulptori i video-stvaraoci, kao i oni koji se isključivo bave zvukom, eksperimentiĹĄući u ovoj oblasti. Larry Rinder, kustos muzeja, smatra da će njihova izloĹžba kod publike razbiti stereotipe o digitalnoj umetnosti kao skupu „fancy“ tehnologija i specijalnih efekata: „Radovi koje smo odabrali zalaze duboko u sfere emocija i čula, deluju na dubljim nivoima svesti. Stvaraoci ispituje sećanje, percepciju, emocije i uticaj koji tehnologija vrĹĄi na ove elemente ljudskog Ĺživota“.

Jedan od umetnika koji će na izloĹžbi biti prisutan je Paul Pfeiffer, prvi dobitnik nedavno ustanovljene nagrade za digitalnu umetnost Bucksbaum Award. Na izloĹžbi će biti njegovo delo bazirano na snimcima tri najpoznatija meča legendarnog boksera Muhameda Alija. U pitanju su video snimci iz kojih su Ali i njegovi protivnici – izbrisani. Znači publika će videti interesantan miks snimaka ringa u kome su se mečevi vodili, publiku i sve ostalo, ali ne i borce. Njihovi likovi su izbrisani korišćenjem softvera za digitalnu montaĹžu, a umetnik pokazuje kako istorija moĹže da se menja i transformiĹĄe, i da je to moĹžda već urađeno. MoĹžda smo mi „Ĺžrtve“ neke alternativne istorije, nekih „digitalnih montaĹža“.

Jeremy Blake, joĹĄ jedan učesnik izloĹžbe, uglavnom radi u digitalnim medijima, ali viĹĄe voli da ga smatraju slikarem. Njegovo delo „Station to Station“ će publiku postaviti pred panoe na kojima digitalne projekcije oblikuju neku vrstu apstraktne, futurističke arhitekture. Iako njegovi radovi nisu ulja na platnu, ovom umetniku su najvaĹžniji oblici i boje, elementi koji ga povezuju sa tradicionalnim slikarstvom. „Granice između tradicionalne i digitalne umetnosti nestaju. Ja koristim tehnologiju da bih preneo poruku. Novi mediji su samo sredstvo, a sadrĹžaj je uvek topao, ljudski i duhovit. Ĺ˝elim da ljudi shvate da ja koristim tehnologiju viĹĄe u filozofskom, nego u tehnofilskom smislu“, objaĹĄnjava Jeremy Blake.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.