U trendu

„Duša vina“ zbornik „Službenog glasnika“

BEOGRAD – Izdavačka kuća „Službeni glasnik“ kao je da naslućivala da će danas dobiti najviše priznanje Sajma knjiga koje će podelili ravnopravno sa „Prometejom“ da su najbolji izdavači u protekloj godini i dok je u sali „Ivo Andrić“ primao nagradu, na spratu u elegantnom restoranu „Zlatnik“ predstavljena je monografija „Duša vina“ koju je priredio Slaviša Orlović.

Ta luksizno opremljena knjiga nosi podnaslov „stvaraoci o vinu, grožđu , vinogradu i vinskim bogovima“, obuhvata 17 autora među kojima su i dva dobitnika Ninove nagrade (Aleksandar Gatalica i Vladimir Pištalo) kao i naš jedini nobelovac Ivo Andrić koji su
napisali tekstove u slavu vina, o duhu vina, o filozofiji vina, o kulturir vinba o duši vina “ jer vino je duša“, njen pojavni oblik.

Kao je napisao Orlović kinjiga je plod višegodišnjeg obilska vinarija i druženja kada se pričalo o njemu i tako se stiglo do ideje da se te price ne zaborav već da se pretoče u knjigu.

Među autorima tekstova je 13 profesora univereziteta : Žarko Trebješanin, Branko Vasiljević, Veselin Vukotić, MIlan Jovanović, Vukašin Pavlović, Adrija Dimitrijević, Slaviša Orlović, Branko Đurović i Damir Grubiša. Neki su i profesori univerziteta ali i književnici poput VIde OgnjenovicRatka Božovića, Sanje DOmazet i MIhajla Pantića.

Tu je jedan pesnik Dragan JOvanović Danilov, vrhunski slikar MIlan Tucović, i novinar Petar Peca POPOvić.

Najmlađi autor je diplomirani enolog i somelijer, poreklom iz Župe aleksandrovačke obrazovan u Nemačkoj, Andrija Jakšić.

U svakom tekstu je predstavljena po jedna vinarija iz Srbiije i vinarija Plantaže iz Crne GOre.

Izbor vinarija načinili su autori tekstova na osnovu gostoprimstva vinarija, specifičnosti vina ili regije , podneblja i spremnosti vinara da učesrtvuju u ovom projektu. Nastojali smo, podvukao je Orlović da budu zastupljena većina vinogradarskih regiona u Srbiji ali smo uvereni da ih ima još mnogo koji bi se rado našli u ovoj knjizi i pozivamo ih za drugo izdanje ove knjige.

„Vino je deo naše kulture i jedan od najkompleksnijih prirodnih proizvoda na svetu. Vino je zahvatprirode pretočen u bicu i začinjen ljubavlju. Ova knjiga je mali doprfinos širenju kulture vina. Verujem da ćete uživati u vinu uz stranice ove knjige. Francuzi bi rekli „U zdravlje“ a mi “ Živeli“, zaključio je kratak predgovor urednik Orlović.

Autorske tekstove o vinu zapoceo je Žarko Trebješanin temom „Simbolika vina u mitologiji i religija Srba“ i onda se ređa dvadesetak tekstova do poslednjeg koji je naslovio Ivo Andrić samo kratko – „VIno“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.