U trendu

Elektronske knjige na Frankfurtskom sajmu

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Frankfurtu (18. – 23. oktobra), svaka četvrta knjiga bila je – elektronska. Prodor novog medija je obeležio jednu od najvećih manifestacija književnosti i izdavaštva.

Internet i nove tehnologije su napravile proboj i na tržištu knjiga, tako da su u Frankfurtu u centru pažnje bili interakcija, zabava i digitalno tržište. Mnogi „čistunci“ se na ovakvo stanje žale, upozoravajući da je ovaj sajam nekada predstavljao isključivo „lepu književnost“ i bio ozbiljna manifestacija, a da je danas pre nalik luna parku. Zaista, franfurtski sajam je bio obilato „zatrpan“ monitorima, video-bimovima, a hit manifestacije su bile mini-književne prezentacije nalik video-spotovima sa MTV-a. Autori su čitali svoja dela, u pozadini su bile bizarne kulise, a iznad njihovih glava su „plesale“ video-projekcije i kompjuterske animacije. I sve to je moglo da se prati na Internetu i zvaničnom sajtu 53. po redu manifestacije u Frankfurtu. Poseta ovoj adresi je bila impozantna i procenjena na oko 133 miliona surfera-ljubitelja književnosti.

Na sajmu koji je po mnogo čemu bio prekretnički, ove godine su uvedene i nagrade u kategoriji elektronskih knjiga. Pisac koji je najavio masovnu pojavu književnih dela koja su publikovana isključivo na Internetu, je Stiven King, bestseler-autor horora i fantastike. Nakon njega nove tendencije su svojim delima „ojačale“ i veličine kakve su Frederik Forsajt, Robert Ladlam i Patriša Kornvel.

Ovogodišnje nagrade u oblasti elektronskog izdavaštva su bile podeljene u 4 kategorije: fikciju, dokumentarnu prozu, fikciju koja se prvo pojavila u štampanom, pa onda „prevedena“ u elektronski oblik i dokumentarnu prozu koja je na isti način „prešla“ iz klasičnog u ultra-savremeni medij. Prve dve kategorije su bile u znaku Amerikanaca E.M. Schorb-a (roman „Paradise Square“) i David Maraniss-a („When Pride Still Mattered“). U trećoj kategoriji je zablistao Britanac Zadie Smith sa novelom „White Teeth“, a pobednik u kategoriji dokumentarne proze „prevedene“ iz štampanog u elektronski medij bio je pisac Vilim Vasata sa delom „Radical Brand“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.