U trendu

Jubilarni, 50.sabor „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ 3.avgusta

REKOVAC – Jubilarni, 50. Sabor narodnog stvaralaštva „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i opštine Rekovac biće svečano otvaran 3.avgusta u porti srednjovekovnog manastira Kalenić kod Rekovca.

Središnji deo manifestacije održaće se 4. avgusta, kada se očekuje više od 30 KUD iz Srbije i inostranstva, sa oko 700 učesnika koji će posle defileja, nastupiti na letnjoj pozornici kraj Kalenićke reke, oko 250 metara od manastira.

Na ovoj, drugoj najstarijoj saborskoj manifestaciji u Srbiji, sa tradicijom od pola veka, „tradicija istorije i zabave na jednom mestu“, uz nastup KUD na Letnjoj pozornici kraj Kalenićke reke, biće još mnogo kulturnih, zabavnih i privrednih manfistacija, najavio je za Tanjug Tanjugu predsednik opštine Rekovac dr Aleksandar Đorđević.

Organizatori Turistička organizacija Rekovca i Kulturni centar, upriličiće tradicijonalnu, 17. Likovnu koloniju „Kalenić“, Izložbu slika srpske naivne umetnosti i slika učenika Janka Brašića, rodonačlenika srpske naivne umetnosti iz ovog kraja.

Udruženje „Zlatne ruke Levča“ upriličiće pripremanje i degustaciju starih srpskih jela Levačkog kraja, biće održana „Ulica starih zanata“ sa preko 50 učesnika iz svih krajeva Srbije a nastupiće i „Zdravičari“ iz brojnih mesta naše zemlje.

Publika će imati priliku da čuje i jedinstvenu izvornu levačka grupa „Lajkaši“,čiji su instrumenti od tikava, a biće izbaran muškarac, učesnik sabora, sa najdužim brkovima, devojke sa najdužim pletenicama, najlepša devojka sabora, najlepša ženska i muška tradicionalna narodna nošnja. Biće održana i izložba starih i retkih knjiga.

Održaće se i takmičenje pevača amatera izvorne srpske pesme pod nazivom „Zlatni glas Levča“.

Sabor će, kako je najavljeno, otvoriti ministar kulture Vladan Vukosavljević, a organizatori očekuju da će manifestaciju posetiti od 15. 000 do 20. 000 ljudi“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.