U trendu

Književna nagrada „Booker“

Nagrada Booker je osnovana 1969. godine i od tada se svake godine dodeljuje piscima Velike Britanije, Irske i Komonvelta. Često osporavana i kontraverzna, ipak privlači veliku pažnju i piscima donosi prestižni status.

Proglašena su imena 6 finalista, a kao najveći favoriti se ističu Margaret Atwood i Kazuo Ishiguro. Britanska spisateljica konkuriše sa romanom „The Blind Assassin“, pričom o staroj dami koja se priseća svog života, a posebno zagonetnih događaja koji obavijaju smrt njene sestre. Kazuo Ishigura je nagradu već jednom dobio, a ovaj put nam pripoveda o detektivu koji pokušava da reši misteriju nestanka svojih roditelja u Šangaju. Naslov romana je „When We Were Orphans“, i kao što se vidi iz sadržaja, i ova priča u sebi nosi trilerske elemente.

Takođe se i 4 preostala konkurenta nadaju prestižnoj tituli i nagradi od 31.000 dolara, a to su: Matthew Kneale s romanom „English Passengers“, Trezza Azzopardi sa „The Hiding Place“, Michael Collins i njegovo delo „The Keepers of Truth“ i Brian O“Doherty s romanom „The Deposition of Father McGreevy“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.