U trendu

Muzej Džona Lenona

Prvi svetski muzej posvećen bivšem „bitlsu“ Džonu Lenonu, otvoren je u oktobru, na dan kada je rođen, po mnogima najznačajniji, član „liverpulske četvorke“. Udovica Joko Ono je na otvaranju istakla da ima smisla da se muzej nalazi u Tokiju, pošto je Lenon gajio posebnu privrženost Japanu i njegovoj kulturi.

„Japan je za Džona bio posebno mesto, jer je i njegov sin bio polu-Japanac. Takođe, otvarajući muzej baš u Tokiju, imali smo osećaj da pravimo most između Istoka i Zapada i povezujemo različite kulture“, objašnjava Joko Ono.

Lenonova saputnica je bila glavni donator izložene kolekcije u kojoj se nalazi više od 100 predmeta vezanih za život i rad jednog od najvećih rok-muzičara. Posetioci će imati priliku da vide rukom ispisane tekstove pesama, Lenonovu prvu gitaru, kao i par njegovih legendarnih naočara, vrste koja danas nosi njegovo ime – „lenonke“.

Izložba je podeljena na više segmenata koji prikazuju različite aspekte Lenonovog života, a prostor će biti „ispunjen“ njegovim pesmama kako iz Beatles perioda, tako i iz vremena solo-karijere.

Britanski muzičar i pesnik uživa veliku popularnost u Japanu, još iz perioda njegove prve posete 1966. godine. Njegove posete „zemlji izlazećeg Sunca“ su bile još češće posle susreta sa Joko Ono i njihovog venčanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.