U trendu

Nagrade na pirotskom Salonu knjige i grafike

U Pirotu na 18. Salonu knjige i grafike danas su uručene nagrade za kratku priču i sajamska priznanja.

Prvu nagradu u iznosu od 20.000 dinara na konkursu Doma kulture za kratku priču Pirota dobio je Slaviša Randjelović iz Niša za priču pisanu na pirotskom dijalektu „Roska-poslednja rados“.

Druga nagrada u iznosu od 15.000 dinara pripala je Aleksandru M. Arsenijeviću iz Beograda za priču „Pisac koji je pao kroz prozor svoje novele“.

Treću nagradu u iznosu od 10.000 dinara dobio je autor priče „Dan kada je umro Lenard Koen“ Lazar Stefanović iz Stalaća.

Pobednik konkursa Slaviša Randjelović rekao je novinarima da je njegova priča „Roska-poslednja rados“, pisana na lokalnom dijalektu, iz stvarnog života i govori o njegovoj baki.

„Drago mi je što je najzad pobedila priča pisana na pirotskom dijalektu. Uglavnom pišem za sebe i svoje priče objavljujem na društvenim mrežama. Dva puta sam učestvovao na ovom konkursu“, rekao je Randjelović.

Na ovogodišnji konkurs za kratku priču stiglo je 95 priča.

Danas su dodeljenje i tradicionalne sajamske nagrade.

Nagrada „Sveti Trifun“ za kompletnu produkciju kao doprinos književnosti, umetnosti ili nauci pripala je Izdavačkoj kući „Pčelica“.

Nagrada „Loza“ za najbolje pojedinačno izdanje koje afirmiše knjigu dobila su dva izdavača – „Algoritam“, izdavač istorijske literature, naučne fanstastike i beletristike, i mlada izdavačka kuća „Strahor“ – zbog nepristajanja na kopromise.

Nagradu „Šara“ za najbolji „estetsko-tehnološki tretman knjige“ dodeljen je izdavačkoj kući „Laguna“ za knjigu Tanje del Rio „Trinaesti zec i Svevideće oko“.

Salon knjige i grafike organizuje Dom kulture Pirot u saradnji s Narodnom bibliotekom i Sportskim centrom, a pod pokroviteljstvom je Gradske uprave Pirota.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.