U trendu

„Noževi u kokoškama“ premijerno 30. septembra u Ateljeu 212

BEOGRAD – Predstava „Noževi u kokoškama“ po delu Dejvida Harovera u režiji Katarine Žutić biće premijerno izvedena 30. septembra na sceni „Petar Kralj“ u beogradskom pozorištu Atelje 212, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Jedna od najznačajnijih drama savremenog tzv. škotskog kanona, „Noževi u kokoškama“ predstavlja brutalnu basnu smeštenu u bezvremenu ruralnu spartansku zajednicu.

Reč je o psihološkoj drami u čijem središtu je patologija zajednice koja kulminira ubistvom.

Rediteljka predstave Katarina Žutić, inače glumica ansambla Ateljea 212, kaže da je bila inspirisana opusom reditelja Dejvida Linča i da je pokušala da napravi napeti triler iz priče koja je puna strasti i ljudskih nagona, a da, istovremena, predstavu ogrne hororom.

„Moja namera bila je da uvedem nežno publiku u simboliku naše predstave. Sigurna sam da će biti duhovito i potresno jer smo na probama mi poverali jedni drugima“, kazala je Žutić, koja će premijerom predstave „Noževi u kokoškama“ odbraniti master rad na katedri za pozorišnu režiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Dramaturg predstave Periša Perišić napominje da je reče o komadu napisanom 1995, godinu koji pripada korpusu komada koji problematizuju identitetsku potrebu i traganje za fluidnim identitetima.

„Taj pozorišni pravac, koji mnogi prepoznaju pod nazivom ‘Teatar krvi i sperme’, bio je skandalozan za gledaoce u doba nastajanja. Imamo izuzetno zanimljivu predstavu sa autentičnim pozorišnim rešenjima“, kazao je Perišić.

Na sceni Ateljea 212 naći će se Jelena Petrović, Nikola Šurbanović i Marko Grabež.

Scenografiju je uradila Jasmina Holbus, kostime Sonja Divac,a muziku Anja Đorđević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.