U trendu

Preminuo glumac Zoran Miljkovic

h

BEOGRAD, 22. avgusta (Tanjug) – Glumac Zoran Miljković, prvak Malog pozorišta „Duško Radović“, najpoznatiji po ulozi Ilije iz serije „Otpisani“, preminuo je u 73. godini.

Kako je objavljeno na Fejsbuk profilu Malog pozorišta „Duško Radović“, Miljković je preminuo 20. avgusta.

Miljković je rođen pre 73 godine u Beogradu, a mladost je proveo u Požarevcu gde je otkrio svoje dve najveće strasti – glumu i konje.

Na Ljubičevskim igrama dva puta je pobedio i dobio titulu „Viteza“ višeboja 1967. i 1968. godine, a potom je došao u Beograd na studije istorije umetnosti, gde polaže audiciju u Akademskom pozorištu „Branko Krsmanović“.

Prvi profesionalni angažman dobio je u Narodnom pozorištu Bosanske Krajine u Banjaluci, gde postaje stalni član i mladi prvak pozorišta.

U Beograd se vratio 1976. godine i postao član Malog pozorišta. Dobitnik je brojnih nagrada, kao što je nagrada u Bugojnu za ulogu Kanibala u Šekspirovoj „Buri“, i na festivalima u Zagrebu i Kotoru za ulogu oca i zveri u predstavi „Lepotica i zver“.

Ostvario je veliki broj pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga, a svoje jahačko umeće koristio je u nekoliko filmova poput dečijeg ostvarenja „Poslednja trka“ sa grlom Zimzelen.

Pamte se njegove uloge u serijama „Otpisani“, „Vruć vetar“, „Bolji život“, „Vuk Karadžić“, filmovima „Doktor Mladen“, „Slučaj Harms“, „Ona voli Zvezdu“, „Podzemlje“, kao i u Naučnom i Obrazovnom programu Televizije Beograd, odnosno RTS-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.