U trendu

Rajko Petrović: Nikad bolji program „Slobodne zone“

BEOGRAD – Filmom „Leto“ Kirila Serebrenikova 7. novembra počinje 14. Filmski festival „Slobodna zona“, u okviru koga će do 12. novembra u devet bioskopskih sala u Beogradu, Novom Sadu i Nišu biti prikazano pedesetak filmova, od toga 40 nacionalnih premijera.

Direktor festivala i koselektor međunarodnog programa Rajko Petrović rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da su zahvaljujući većem budžetu (ukupno osam miliona dinara) i podršci Media programa Kreativna Evropa u iznosu od 27.000 evra, pripremili nikad bolji filmski, ali i pretaći program.

On je naveo da najveće interesovanje publike vlada za danski film „Krivica“ Gustava Molera, a podseća i na film „Srbenka“ Nebojše Slijepčevića, koji je privukao veliku pažnju javnosti, i koji je odabrao gost selektor „Slobodne zone“ Miljenko Jergović uz još dva ostvarenja – „Na vodi“ Gorana Devića i dokumentarni omnibus „Okupacija 1968“ grupe autora.

Koselektorka međunarodnog programa Branka Pavlović naglasila je da ono što povezuje sve selekcije i odabrane filmove jeste želja za promenom, da se iskaže svoje mišljenje pa je međunarodna selekcija koncipirana „protiv ćutanja“.

Pored filma „Leto“ čiji je autor u kućnom pritvoru, a koji govori o muzičkoj sceni u Lenjingradu osamdesetih godina, Pavlović je preporučila i ostvarenja „Tri lica“ Džafara Panahija, „Ubiti Hesusa“ Laure More Ortege (Kolumbija) o studentkinji koja zbog neefikasnosti policije odlučuje da osveti ubistvo svog oca, „Zarobljena“ mađarske rediteljke Bernadet Tuze-Riter o Mariš koja 10 godina služi jednu porodicu bez plate, živeći u neljudskim uslovima i „Profil“ Timura Bekmambetova o novinarki koja istražuje regrutovanje devojaka iz Evrope od strane ISIS-a.

Selektorka regionalne selekcije Jelena Maksimović najavila je 11 filmova, a tema „Pokret“ izabrana je, kako je objasnila, u trenucima kada se planeta ubrzano menja usled globalnog zagrevanja i migracija.

Maksimović preporučuje filmove „Ne ostavljaj me“ Aide Begić, „Aga“ Milka Lazarova, „Porodica“ Roka Bičeka, „Na vodi“ Gorana Devića.

Tu su i filmovi posvećeni 1968. godini, zatim podselekcija „Ženska linija“, selekcija „14 plus“ na koju su organizatori posebno ponosni, kao i program „Kako nastaje fašizam“ za koji Petrović kaže da su jedva pronašli četiri ostvarenja i konstatuje da nedostaju naslovi koji se bave usponom desnog populizma.

„Kompas Slobodne zone“ je novi segment programa koji preuzima formu „Noćnih razgovora“, ali umesto razgovora nakon poslednje projekcije, pokrenuće razgovore o izabranim filmovima kako bi, prema rečima urednika Ivana Milenkovića, artikulisao značenja i motive koje nudi angažovani film.

Odabrana su dva filma o kojima će se razgovarati tokom festivala – „Srbenka“, koju je Milenković nazvao remek-delom i „Crna senka zelene energije“ Dragana Gmizića o pojavi malih elektrana i njihovom efektu po okolinu.

Najavljna je i radionica „Pravni izazovi istraživačkog novinarstva u filmskom i tv dokumentarizmu“, koju će voditi Tomislav Pulić i Robert Tomić Zuber, zatim razgovor sa protagonistima filma „Beskonačni fudbal“ rumunskog reditelja Korneliu Porumbojua i program „Na kafi sa autorima“ u okviru koga će sa članovima autorske i glumačke ekipe više filmova razgovarati Jelena Maksimović i Ivan Bakrač.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.