U trendu

„Školski dan“ na Sajmu knjiga: Bajke, primenjena istorija,

BEOGRAD – Školarci su iskoristili „Školski dan“ za posetu Beogradskom sajam knjiga gde su se interesovali za bajke, istorisjka štiva, novu knjigu jutjuberke Lee Stanković, knjige Jaminske Petrović klopali sendviče, sedeli na stepeništu…

Zajapureni đaci preplavili su prostor između štandova u halama Beogradskog sajama u potrazi za zabavom i druženjem u vanškolskim aktivnostima i ponekom knjigom.

Često bez nadzora nastavnika sa obaveznim sendvičem, flašicom vode i jaknom u rukama kao viškom prtljaga za obilazak Sajma knjiga, buljici školaraca tiskali su se oko izdavača specijalizovanih za knjige namenjene deci.

„Drugarica i ja tražimo ruske bajke jer smo kao male slušala naše roditelje kako nam ih čitaju. Sada bi volela da ih sama pročitam. Ima mnogo dece ovde i nije nam lako da se guramo sa ostalima ali nadam se da ćemo pronaći knjige po koje smo došle“ kaže Maja koja ide u peti razred OŠ „Radoje Domanović“ na Novom Beogradu…

Klinci koji su manje zainteresovani za knjige sede na stepeništu, dele slušalice i omiljenu muziku iz telefona…

Ispred štanda izdavačke kuće „Eduka“ našli su se Ostoja i Mirko, mali maturanti koji su se interesovali za istorijske knjige.

Nataša Filipović odgovrna urednica u izdavačkoj kući „Eduka“ kaže da se deca najviše interesuju upravo za štiva o primenjenoj istoriji.

„Klinci rado prihvataju sve knjige koje nisu vezane za regularan školski program. Imamo interesantne knjige koje kroz otkrivalice i priče otkrivaju uzbudljive avanture iz istorije sveta“ kazal je Filipović.

U nepreglednim gužvama po halama Beogradskog sajma deca između ostalog nose kese sa knjigama.

U tim kesam se naziru knjige klasika poput Ljubivoja Ršumovića ili Duška Radovića, ali i sadašnjih uspešnih pisaca za decu kao što su Jasminka Petrović i Uroš Petrović.

Školarci su napravili red i ispred štanda izdavačke kuće „Pčelica“.

Bojana Jovanović iz izdavačke kuće „Pčelica“kaže da se deca uprkos sve većeg broja ekrana i slika koji ih svuda okružuju ipak interesuju za knjige.

„Klinci vole da čitaju knjige iz naše edicije „Deca čitaju srpsku istoriju“. U dva toma koje sadrže ukupno 16 knjiga klincima smo ponudili izuzetno ilustrovano štivo iz kojeg mogu da naučemnogo o našim vladarima na njima prihvatljiv i prijemčiv način. Jedno dete iz Novog Sada je insistiralo da ga roditelji vode po svim manastirima po Srbiji posle čitanja tih knjiga. Evo deca kupuju te knjige sada na sajmu“ kazala je Jovanović.

Na štandu izdavačke kuće „Laguna“ atmosfera kao kada rok zvezde potpisuju svoje albume.

U ulozi rok zvezde mila je sedamnaestogodišnja jutjuberka Lea Stanković koja potpisuje svoju knjigu „Kako izgraditi svoj stil – mali saveti“.

Nešto mlađe devojčice Leinu knjigu u rukama u nesnosnoj gužvi nadajući se da će u nekom momentu stići na red da se slikaju sa popularnu jutjuberku.

„Lea, Lea, Lea…ođekuje Halom 1 Beogradskog sajma dok se tinejdžerka osmehuje slika sa fanovima i potpisuje svoje knjige“.

Naš cenjeni pisac za decu Uroš Petrović gleda u taj prizor i kaže da je generalno dobro što deca u velikom broju posećuju Sajam knjiga.

„Preko 200 književnih susreta sa decom imam godišnje i znam da postoje klinci koji su se opredelili za čitanje. Možda će se to dogoditi i nekoj devojčici koja čeka u redu da se slika sa Leom. Sva ova deca će krenuti kući sa ponekom knjigom i pitanje je na koja će i sve divna mesta odvesti čitanje u mašti, ai u privatnom životu. Nauka je utvrdila da deca koja čitaju imaju za trećinu bolja dostignuća u životu od dece koja ne čitaju“ rekao je Petrović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.