U trendu

Srpski filmovi na festivalu u Kotbusu

BEOGRAD – Filmski festival u Kotbusu (Nemačka), usredsređen na istočnoevropske kinematografije, koji se održava od 6. do 11. novembra, obilovaće srpskim filmovima i srpskim manjinskim koprodukcijama, najavio je Filmski centar Srbije.

U glavnom programu biće prikazan „Teret“ reditelja Ognjena Glavonića, već nagrađivan na festivalima u Rusiji, Kini, Poljskoj, Bosni i Hercezovini.

„Zlogonje“ Raška Miljkovića biće deo ponude festivalskog odeljka sa filmovima namenjenim ponajpre deci i mladima.

U takmičarsku programsku celinu „Spectrum“ 28. izdanja festivala u Kotbusu uvršteni su srpski dugometražni filmovi „Banditi u potrazi za mamom“ Koste Ristića, „Ederlezi Rising“ Lazara Bodrože, „Horizonti“ Svetislava Dragomirovića, kao i crnogorsko-bosansko-hercegovačko-srpsko ostvarenje „Granice kiše“ rediteljskog dvojca Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara.

U programu „Spectrum filmofili“ biće prikazan dugometražni film „Bledi ljudi“ reditelja Vladimira Todorovića.

Svetislav Dragomirović, scenarista i reditelj filma „Horizonti“ naglašava da je Festival istočnoevropskog filma u Kotbusu jedna od najznačajnih filmski smotri u Evropi uopšte, čiji je poziv sa nestrpljenjem iščekivao.

„Svrstavanje filma u takmičarski program ovog festivala je samo po sebi uspeh, a i veliko je priznanje što će se naš film naći rame uz rame sa najboljim filmovima iz ovog dela Evrope. Sekcija Spectrum je, između ostalog, okrenuta nezavisnim i arthaus filmovima, te predstavlja pravo mesto za upoznavanje Horizonta sa nemačkom publikom, od koje, kao i uvek, očekujem pozitivne reakcije“, rekao je Dragomirović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.