U trendu

Trivan i Ministarstvo:Ko je uskratio novac,a ko bahat i neprimeren

BEOGRAD – Nakon što je Ministarstvo kulture i informisanja kritikovalo istup u medijima predsednice UO Filmskog centra Srbije Jelene Trivan kao „bahat i neuk“, jer je „drvlje i kamenje bacala na njih zbog smanjivanja budžeta Filmskog centra Srbije“, usledio je i njen odgovor da njen istup nije bio ličan, već principijelan.

Trivan je, prema saopštenju, uzvratila na kritike ocenom da Ministrastvo nikada nije stalo iza radnika u kulturi.

„Za prethodnu 2019. godinu Ministarstvo kulture predložilo je smanjenje budžeta FCS za više od 500 miliona dinara, koji smo uspeli da vratimo na pređašnji nivo samo zahvaljujući reakciji Upravnog odbora i Ministarstva finansija. U decembru kada, čini mi se, u Ministarstvu kulture i informisanja još nije vladala epidemija virusa korona, budžet Filmskog centra Srbije smanjen je za 12 odsto, odnosno za 146.036 miliona dinara, a dospele obaveze u visini od 253.551 miliona dinara nisu prebačene na naš račun“, piše Trivanova i dodaje da je to izazvalo veliko nezadovoljstvo filmadžija kojima nisu isplaćene obaveze po ugovoru.

Ona kaže da je stav Ministarstva bio da bi trebalo skinuti sredstva sa međunarodne saradnje, iako su se naši filmovi spremali za nastup na međunarodnim festivalima, pa je FCS predstavljanje na Berlinskom festivalu pokrio, iako je Ministarstvo ta sredstva ukinulo.

FCS je takođe, kaže Trivan, smanjio budžet za 20 odsto, odnosno za 214 miliona dinara koliko je Ministarstvo tražilo.

Nakon toga se, kako tvrdi, Ministarstvo setilo da je zaboravilo da opredeli sredstva za honorarce Narodnog pozorišta pa su smislili da to bude plaćeno iz budžeta FCS.

„Jednom rečju, ako se bahatost i jarost zove borba za interese filmske industrije za šta smo postavljeni, molimo Ministarstvo kulture da krene da se bori za interese ljudi u kulturi, makar za isto bili optuženi“, poručuje predsednica UO.

Ona je istakla da ako ministar veruje da Grupacija za kinematografiju Privredne komore Srbije podržava da „esnaf ide unazad i bude slepo crevo države“ neka proba da sa ovim podacima izađe pred filmadžije.

Navodi i da su dosadašnja ulaganja u film bila isključivo rezultat napora premijerke i Vlade Republike Srbije da vrate srpski film na mesto koje mu pripada, i to, kako je istakla, uz stalne opstrukcije nadležnog Ministarstva.

Kako je ocenila na kraju, nijednoj državnoj instituciji, a kamoli Ministarstvu kulture i informisanja ne dolikuje ovakav način komunikacije, stoga dalje neće učestvovati u „ovom nepristojnom performansu i besramnoj polemici.“

Ministarstvo kulture i informisanja je ranije danas odbilo jučerašnje primedbe i ocene Trivanove, navodeći da je do smanjenja ukupnog budžeta za kulturu, a time i za FCS, došlo mimo njihove volje i saglasnosti.
Ministarstvo navodi da je budžet Ministarstva kulture smanjen za nešto više od 2.7 milijardi dinara odnosno za više od 20 odsto u odnosu na početak godine.
Kad je reč o nerealizovani sredstavima za FCS u iznosu od preko 250 miliona dinara, Ministarstvo tvrdi da je na vreme preduzelo sve mere iz svoje nadležnosti, ali da Ministarstvo finansija nije prenelo Filmskom centru Srbije sredstava koja su mu bila namenjena.

U saopštenju su ukazali i na brojne kritike na njen rad i rad UO FCS, a prebacuju joj i političarenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.