U trendu

U Sarajevu otvorena izložba '60. godina festivala MEŠ'

SARAJEVO – Dokumentarna izložba pod nazivom „60. godina festivala MEŠ“ zvanično je otvorena u galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu.

Izložba, čije su autorke članice direkcije festivala Ira Isović i Hana Bajrović, sastoji se od fotografija, postera i dokumenata svih izdanja festivala, od 1960. do 2020. postera programa Modul Memorije i postera produkcija, a izložba sadrži i knjige koje su izdate u okviru MEŠ biblioteke.

Izložba će biti otvorena do 28. oktobra, prenosi sarajevski portal Klix.

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MEŠ Nihad Kreševljaković istakao je da izložba sadrži materijale koji su sastavni deo, ne samo istorije bosansko-hercegovačkog teatra već i evropskog pozorišta.

„Pre 60 godina Festival MEŠ započeo je svoje dugo putovanje kroz vreme. Na tom putovanju, MEŠ se suočavao sa različitim situacijama, transformacijama, izazovima, napadima, kritikama i pohvalama, ali je sve njih preživeo i nadživeo“, kazao je Kreševljaković.

Jedna od autorki izložbe, Ira Isović, istakla je da je izložba nastala kao izraz težnje da se prikaže sva grandioznost ideje koja traje već 60 godina u kontinuitetu.

„Hteli smo pokazati sve ono što je MEŠ prolazio u svom šezdesetogodišnjem postojanju. Izvući na svjetlo dana i osvetliti celo more dokumenata koji su godinama stajali negde po ćoškovima, a koji prikazuju sve faze kroz koje je MEŠ prošao u svom postojanju i stvarni život festivala“, kazala je Isovićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.