U trendu

Više od 100 filmova na festivalu Merlinka u DOB

BEOGRAD – Međunarodni festival queer filma „Merlinka“ održaće se od 6. do 9. decembra u Domu omladine Beograda, a publika će biti u prilici da vidi više od 100 filmova iz 35 država, među kojima i ostvarenja iz evropskih zemalja, Paragvaja, Brazila, Rusije, Indije, Kine i Australije, najavili su danas organizatori na konferenciji za medije u DOB.

Mnogi od filmova nagrađivani su na najprestižnijim svetskim festivalima poput Berlinala, Festivala u Kanu, Sundance festivala i drugih.

U fokusu ovogodišnjeg festivalskog programa je Nemačka, i nemačka kinematografija.
Prema rečima Predraga Azdejkovića, umetničkog direktora i osnivača festivala, ovogodišnji festival se organizuje pod sloganom „Uprkos svemu“, jer nije bilo lako doći do ove dvocifrene brojke:

„Festival se i danas percipira kao geto LGBT populacije iako se mi trudimo da Merlinku predstavljamo kao svaki drugi filmski festival u Beogradu, koji pre svega slavi kvalitetan film, što naš ovogodišnji program svakako dokazuje. Takođe, mogu slobodno reći da je Merlinka festival ove godine posvećen i našoj dijaspori koja vredno snima, tako da nam dolaze dva filma, američko-kineski „Mali Majlo“ koji je režirao Drago Lazetić i kanadski film „Švarci“ u režiji Aleksa Vujoševića. Obojica će biti gosti festivala“, rekao je Azdejković.
Festival otvara dugoočekivana premijera filma „Srećni princ“, rediteljskog debija poznatog glumca Ruperta Evereta .

Reč je o dirljivoj dramatizaciji poslednjih godina izgnanstva velikog pisca Oskara Vajlda, moćnoj alegoriji strasti i iskupljenja prikazanoj na prestižnim festivalima Berlinale i Sundance.
Za muzički deo ceremonije svečanog otvaranja festivala i dobru atmosferu biće zadužene Bojana Stamenov, predstavnica Srbije na Evroviziji 2015 i Dajana Ho, beogradska dreg kraljica.

Posebnu pažnju publike privući će 8. decembra u Domu omladine Beograda projekcija filma „Među ljudima: Život i gluma“ Želimira Žilnika, nakon čega će slavni reditelj razgovarati sa posetiocima Merlinka festivala.

Gosti festivala biće mnogobrojni autori, reditelji, glumci i producenti, među kojima britanski producent Peter Milar, austrijski glumac Gregor Kolhofer, reditelj Drago Lazetić , rediteljke Maša Zia Lenardič i Anja Wutej, reditelj Jan-Peter… (
Svečano zatvaranje festival i proglašenje najboljih filmskih ostvarenja zakazano je za nedelju, 9. decembra, u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Najbolje filmove desetog Merlinka festivala biraće žiri u sastavu: Aileen Pinker, Yony Leyser i Vladana Vasić. Takođe, prvi put ove godine publika će birati najbolji ultra-kratki film, koji traje do 5 minuta.
Na ceremoniji svečanog zatvaranja nastupiće Ivana Rašić poznatija kao „Sajsi MC i Tijana Rašić.

U okviru pratećeg programa biće organizovana tribina „Seksualno nasilje,zakon jače(g)“, izložba fotografija „Životi u tranziciji“ LGBTQ Srbija“ autora Slobodan Ranđelović (New York, USA) , kao i dve književne večeri: „Filmovane queer knjige“ i „Domaća queer književnost“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.